Kiszámoltuk, hogy miért éri meg most napelemet telepíteni

A megtérülés mindig fontos kérdés a napelemes rendszerek telepítése előtt, egy ősszel induló támogatás miatt viszont sokaknak nem is kell majd számolgatniuk.

Idén november 15-én olyan program indul hazánkban, melynek révén 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az alacsony jövedelmű háztartások napelemes és fűtéskorszerűsítési munkálatokra. A becslések alapján a csomag több mint 35 ezer otthont érinthet. A programban olyan háztartások vehetnek részt, amelyekben a 2020. évi összevont jövedelem egy főre jutó összege 0 és 4 850 000 forint közé esik. A programban csak napelemes rendszer telepítésekor a Támogatói Okirat kiállítástól számítva 12; napelemes rendszer kiépítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése, illetve fűtési és használati melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálása esetén pedig 18 hónap áll rendelkezésre a munkálatok elvégzésére. Kérelmet benyújtani csakis elektronikusan lehet, a tervezést és az engedélyezést pedig kizárólag olyan kivitelezők és azok alvállalkozói végezhetik, amelyek megtalálhatóak a pályázati oldal vonatkozó listájában. A támogatás az anyagköltségre, a munkadíjra, a beruházáshoz kapcsolódó tervezésre és engedélyezésre, valamint az energetikai tanúsítványokra is igényelhető. A csomaggal kapcsolatban korábban a hazai piac érdekeltjeit is megkérdeztük. Cikkünkből kiderül, hogy a magyarországi szervezetek és cégek több finomítást is javasolnak a pályázati kiírásban, a szakemberek pedig komoly érdeklődési hullámra számítanak.

Miért is éri meg napelemet telepíteni? Vegyünk egy átlagos, ötfős családot: egy ilyen háztartásban a havi villanyszámla megközelítőleg 15 ezer forint, az évi fogyasztás pedig 4,5 kWh körül alakul. Egy nagyjából 4 kW-os rendszer tehát képes lehet előállítani az otthon számára szükséges energiát. Egy ilyen napelemes rendszer telepítése körülbelül 1,8 millió forintban kerül, éves szinten pedig optimális esetben 4800 kWh-t termel.

A szolgáltatói árszabás alapján 1 kWh áram mintegy 38 forintba kerül, magyarán az érintett család a napelemekkel éves szinten 182 400 forintot spórolhat. Ily módon a befektetés tíz év alatt térül meg– persze arról se feledkezzünk meg, hogy eközben a pénz értéke egyre csökken, míg az energia ára emelkedik. Az ősszel startoló program miatt sokaknak azonban nem is kell törődniük a megtérülés kérdésével. A csomag vissza nem térítendő támogatása azt jelenti, hogy a résztvevőknek a napelemek azonnal hasznot hoznak majd.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.