Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Kiszáradt halastavat alakítanának vizes élőhellyé Tatán

Kiszáradt halastavat alakítanának vizes élőhellyé Tatán

Természetes vízi élőhellyé alakítana vissza a tatai önkormányzat egy 22 hektáros kiszáradt halastavat, amelyet szabadidős és ismeretterjesztési célokra hasznosítanának – tájékoztatta a program koordinátora az MTI-t.

Lakos Zsuzsanna elmondta: korábban Tatától északnyugatra kilenc síkvidéki halastó volt, közülük a városhoz legközelebb fekvő tavat állítanák helyre. A halastó mára kiszáradt, feliszapolódott, azonban sűrű nádas borítja, ezért madárvilágban gazdag. Az érintett terület Réti halastavak néven ismert, az Öreg-tó és a Tata és Naszály között elterülő Ferencmajori-halastavak között található. Mindkét tó a madárvonulási útvonalak mentén fekszik, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, szerepel az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodás, a ramsari egyezmény listáján. A munkálatok során a tavat kikotornák, őshonos halfajokat telepítenek a vízbe, az átvonuló és fészkelő vízimadaraknak szigeteket, félszigeteket hoznának létre. A korábbi élővilág visszaállítása érdekében a tó környezetében is honos, vizes élőhelyre jellemző növényeket telepítenének. A tóban halászati tevékenységet nem végeznének. A látogatókat táblákkal ismertetnék meg az élővilággal, a tervek között szerepel egy madármegfigyelő építése, valamint egy olyan létesítmény kialakítása, ahol az iskolák kihelyezett biológia és földrajz órákat tarthatnak. Lakos Zsuzsanna hozzátette, a program összesen 30-40 hektárra terjedne ki. A beruházás tervezése és az engedélyek megszerzése pályázati támogatással már megtörtént, a 250 milliós költségű kivitelezésre ismét pályázatot nyújt be az önkormányzat. Tatán a közelmúltban fejeződött be egy 1,4 milliárd forintos beruházás, mellyel az Öreg-tó vízgyűjtő területén a patakmedreket rendezték, valamint a madarak számára új élőhelyeket hoztak létre, a tó nemzetközi természetvédelmi egyezményekkel védett vízimadár gyülekezőhelyeinek növelésére.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.