Kitiltva a belvárosból az öreg autók

Nem hajthatnak át a jövőben Párizs központján az öreg autók: a francia főváros és további hét nagyváros belső részeiből 2012-től tiltanák ki teljesen vagy átmenetileg a környezetre káros járműveket.

A tilalom az 1997 előtti négykerekűeket és a 2004 előtti motorokat érinti – közölte Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi miniszter Párizsban. A nyolc város legtöbbje jelenleg átlépi a szállóporra vonatkozó európai értékhatárokat, emiatt bírálja Franciaországot az Európai Unió. Amennyiben nem foganatosít változtatásokat, komoly bírságra számíthat. Az európai földrészen már 180 helyen alakítottak ki környezetvédelmi zónát a belvárosokban. Londonban 2003-ban úthasználati díjat vezettek be, azóta 17 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan nő az elektromos autók akkumulátorának élettartama

A hatótávolság után a legnagyobb aggodalmat az akkumulátorok élettartama jelenti azoknak, akik fontolgatják, hogy elektromosra cserélik hagyományos üzemű autójukat: a Jövő Mobilitása Szövetség szakértői szerint azonban feleslegesen, mivel megfelelően töltve egy akkumulátor akár két-háromezer ciklust is kibír a teljesítmény csökkenése nélkül, 10-15 éves folyamatos használattal.