Kitört az energiaháború – Az oroszok nyerésre állnak

Nincs választási lehetőségük, máris benne vannak az árháborúban – fogalmazott egy orosz kormányzati tisztviselő arra utalva, hogy Moszkva az árak alacsonyan tartásával kiszoríthatja az amerikai lng-szállítókat az európai gázpiacról. Még azelőtt, hogy komolyabban megvethetnék a lábukat.

Indíthat-e az orosz Gazprom óriásvállalat árháborút a világ földgázpiacán? Ez a kérdés foglalkoztatja a szakértőket, miután megjelent az európai piacon az USA-ból cseppfolyós formában (lng) érkező gáz – írja a Financial Times (FT). Az igazán nagy lng-szállítmányok csak az év későbbi szakaszában érkezhetnek meg, így a kérdés egyelőre nyitott.

Az energiaipari befektetők attól tartanak, hogy Oroszország ugyanazt a stratégiát választhatja a gázpiacon, mint amellyel Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajtermelője próbálkozik az olajpiacon. Nevezetesen a kínálat szinten tartásával vagy növelésével leszoríthatja az árakat, hogy veszteségessé tegye a viszonylag drága amerikai exportot.

Lenne benne ráció

Igaz ugyan, hogy Oroszország az olajexport-bevételek elmaradása miatt amúgy is nehéz anyagi helyzetben van, ezért az utolsó dolog, ami hiányozhat a moszkvai vezetésnek, az a gázárbevételek hanyatlása lehet, ám az árháború ennek ellenére közgazdaságilag racionális haszonnal járhat.

A képlet a következő: az erős kínálat és a tíz évvel ezelőttihez képest visszafogott kereslet miatt a gáz ára már most is meglehetősen alacsony Európában. Ez azt jelenti, hogy nem kell sokat lefaragni belőle ahhoz, hogy az amerikai lng-export gazdaságtalanná váljon. A Gazprom ezzel megvédhetné részesedését azon a piacon (Európában), amelyről nyeresége túlnyomó részét szerzi.

Az FT elemzői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az újabb energiapiaci árháború hatással lenne a világ egész energiaiparára – az ausztráliai lng-től a kolumbiai szén áráig mindent befolyásolna.

Nagy hasonlóságok

Miért mondanál le a piaci részesedésedről egy olyan versenytárs javára, aki drágábban termel – teszi fel az oroszok (és a szaúdiak) gondolkodását megvilágító költői kérdést James Henderson, az Oxford Institute for Energy Studies kutatóintézet orosz olaj- és gáziparral foglalkozó specialistája. Ha az USA lng-szektorába fektettem volna a pénzemet, akkor most aggódnék – teszi hozzá.

Ahogyan Szaúd-Arábia a legnagyobb olyan szereplő a világ olajiparában, amely képes rugalmasan változtatni kínálatát, a Gazprom rendelkezik a legnagyobb tartalékkapacitással a világ gázipari cégeinek összehasonlításában. A vállalat vezetői szerint 100 milliárd köbméteres tartalék termelési kapacitással rendelkeznek.

Ezt még azoknak a befektetéseknek köszönhetik, amelyeket a mainál sokkal magasabb gázárak idején, a zsíros haszon reményében hajtottak végre. Ez a mennyiség majdnem negyede a cég mostani termelésének és három százaléka a világtermelésnek.

Esély és veszély

További hasonlóság Szaúd-Arábia és Oroszország között, hogy mindkét országban alacsonyak a termelési költségek. Henderson számításai szerint a Gazprom 3,5 dollár/egymillió btu (brit hőegység) áron szállítja a gázt Németországba, míg az amerikai lng 4,3 dollár/egymillió btu áron juthat el oda. Ezen az sem változtat, hogy az USA-ból származó lng ára 16 éves mélyponton van.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.