Kizöldül a Sears Tower

A nyártól új, a Willis Tower nevet viselő felhőkarcoló komplex renoválása során napkollektorokat és szélturbinákat kap, a legfontosabb cél a villamosenergia-használat csökkentése 5 éven belül 80%-kal. Ehhez az energiahatékonyság növelése és a saját, zöld energiatermelés biztosítása nyújthat segítséget.

Az ikonikus épület zöld átformálásával a fenntartható létesítmények és építészet szükséges voltára is felhívják a figyelmet, hiszen az épületek az egyik legnagyobb üvegházhatást okozó gáz kibocsátók. Ha belegondolunk, hogy a toronyház 4,5 millió négyzetméterén számos iroda és kiskereskedelmi egység osztozik, és több mint 100 lift működik az épületben, elképzelhetjük, milyen hatalmas energiafelhasználásról és kibocsátásról lehet szó.

Azt, hogy a felújítás valóban zöld legyen a LEED akkreditáció biztosítja. A LEED a U.S.Green Building Council (USGBC), egy nonprofit szervezet besorolási rendszere, melyet elsősorban az újépítésű, üzleti felhasználású toronyházak szabványaként hoztak létre- azonban hamar elterjedt, így újabb és újabb kategóriák szállhattak versenybe, például már, meglévő épületek, külön belső és külső felújítások, építkezések, üzleti belterek, otthonok. A szervezetben az építőipar összes szereplője képviselteti magát, a pontozásos rendszer közös megegyezésen alapszik.


A pontozásos rendszer hat kategóriát vesz figyelembe. Az egyik legfontosabb az energia és légkör kategóriája, vizsgálja a telepítést, a fűtő- és hűtőrendszereket, a világítást és az egyéb felszereléseket, valamint a megújuló energiaforrások felhasználását. A hatékony vízfelhasználás értékelésekor mind a külső mind a belső víztakarékosságot pontozzák. A beltéri levegőminőség ellenőrzése a káros gázokra, a nappali fény és a friss levegő felhasználására összpontosít. A fenntartható helyszín kategóriája biztosítja az épület egyéni tulajdonságainak és lehetőségeinek figyelembe vételét, a kiemelt szempontok az épület mérete, elhelyezkedése valamint a környezetre gyakorolt hatása.

Az alapanyagok és erőforrások terén a helyi, megújuló és újrahasznosított alapanyagok felhasználását, a felhasznált anyagok mennyiségének csökkentését és az újrahasznosítás támogatására vonatkozó környezetbarát stratégiákat díjazzák. Az utolsó, melyet akár a +1 kategóriának is tekinthetünk, az innováció és a tervezési folyamat jutalmazása, kiemelkedő teljesítmény, vagy egy új technológia alkalmazása esetén.
Tehát, ha valamelyik épület a LEED minősítésért is harcol, biztosak lehetünk abban, hogy megvalósulása és működése a hagyományosnál sokkal zöldebb lesz.

Ajánlott tartalom

Főtáv: több mint 700 millió forint értékben valósultak meg energiahatékonysági fejlesztések

Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája a 729,83 millió forintos projektje megvalósulásával, amely a primer energia megtakarításon és üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi - ismertette a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója kedden a projektet záró online rendezvényen.