A nyugat-európai sajtó élesen bírálja a szombaton véget ért koppenhágai klímacsúcsot az azon elért szerény eredmények miatt.

Klímacsúcs – A nyugat-európai sajtó élesen bírálja a konferenciát

A nyugat-európai sajtó élesen bírálja a szombaton véget ért koppenhágai klímacsúcsot az azon elért szerény eredmények miatt.

A Le Monde csalódásnak nevezi a klímacsúcs végkimenetelét, melyet a hírhedt “G2”, az Egyesült Államok és Kína előzetes egyeztetésének hiányával, valamint az ENSZ egyhangúságra épülő döntési mechanizmusának alkalmatlanságával magyaráz.
A The Sunday Times bohózatnak titulálja a konferenciát, s úgy véli: ha India, Kína, Amerika és Brazília ugyanúgy folytatja, ahogy eddig, akkor az európai klímavédelmi erőfeszítések legjobb esetben is haszontalanoknak nevezhetők, rosszabb esetben pedig még felesleges lemondást is megkövetelhetnek az európai polgároktól.
A Neue Zürcher Zeitung szerint a klímacsúcs legnagyobb győztese Barack Obama amerikai elnök, akinek sikerült kicsikarnia, hogy Kína legalább részben elfogadja a nemzetközi ellenőrzést klímaintézkedései felett. A svájci lap ezt tekinti a konferencia legnagyobb eredményének.

Ajánlott tartalom

Az ősi növényevő állatok kihalása megnövelte a tüzek keletkezését a füves területeken

Az ikonikus növényevő állatok, mint a gyapjas mamut, az óriás bivaly 50-60 ezer évvel ezelőtti kihalása világszerte drámai módon előidézte a tüzek terjedését a gyepes térségekben amerikai kutatók szerint.