Klímacsúcs – Az amerikai konzervatívok “tudományos fasizmust” emlegetnek

A koppenhágai ENSZ konferencián készül támadást intézni az Obama-kormányzat klímapolitikája és a “tudományos fasizmus” ellen az amerikai republikánusok konzervatív szárnya.

James Sensenbrenner kongresszusi képviselő a Fox televízió szerdai tudósítása szerint közölte: személyesen utazik Koppenhágába, és elmondja a világ vezetőinek, hogy a washingtoni törvényhozás semmiféle jogszabályt nem fogad el, amíg a “tudományos fasizmus” véget nem ér.
A konzervatív republikánusok közé tartozó képviselő korábban levélben fordult az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnökéhez, eljárást követelve valamennyi brit éghajlatkutató ellen, akiknek levelezése a klímakonferencia előtt nyilvánosságra került. A kiszivárgott e-mailek alapján világos, hogy a tudósok manipulálják az adatokat, kutatási eredményeiket ezért nem volna szabad felhasználni az éghajlat állapotáról szóló tanulmányokban – írta a politikus.
Más republikánusok is frontot nyitottak klímaügyben; Mike Pence kongresszusi képviselő kedden nyilvánosan felszólította Obama elnököt, hogy “Koppenhágában ne ígérjen olyasmit, amit aztán nem tud betartani.” A politikus emlékeztetett: Al Gore egykori alelnök 1997-ben, a kiotói klímacsúcson ígéretet tett a Kiotói jegyzőkönyv amerikai elfogadtatására, “pedig tudta, hogy a kongresszus soha nem fogja azt megszavazni”, és ezért az Egyesült Államok “hitelessége csorbát szenvedett.”
A Kelet-Angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer e-mailből álló levelezése november végén jutott nyilvánosságra. Klímaszkeptikusok szerint a szövegek egyes szakaszai arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták a rendelkezésre álló adatokat, hogy alátámasszák a globális felmelegedés veszélyeiről felállított hipotéziseiket.
Az Obama-kormányzat klímavédelmi javaslatát a képviselőház már elfogadta, jelenleg a szenátus előtt fekszik, a kormány azonban a törvényhozás nélkül is intézkedhet az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásáról, mert a környezetvédelmi hatóság (EPA) hétfőn – a koppenhágai klímakonferencia nyitó napjára időzítve – az emberi egészségre veszélyes szennyező anyagnak minősítette a szén-dioxidot és további öt üvegház hatású gázt, és a határozat alapján kötelező érvényű kibocsátás-csökkentési szabályokat lehet bevezetni.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.