Klímacsúcs – Rasmussen: összhangba hozható a gazdasági növekedés és a klímavédelem

Fontosak és rendelkezésre is állnak azok a technológiai megoldások, amelyek aktív használatával a fejlett és a fejlődő államok a gazdasági növekedés fenntartása mellett is betarthatják klímavédelmi vállalásaikat – mondta Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök szombaton Koppenhágában egy környezetvédelmi kiállítás megnyitóján.

A Világoszöld Expo (Bright Green Expo) névre keresztelt rendezvény arra a kérdésre szeretne választ adni, hogy miként lehet innovatív környezeti megoldásokkal válaszolni a koppenhágai ENSZ klímatárgyalások politikai kihívásaira.
A Dán Iparszövetség rendezvényén 19 ország több mint 170 vezető cége – például a Philips, a Siemens, a General Electric, az Alstom, a Dell, a Sony és a Microsoft – mutat be környezetbarát technológiákat, megoldásokat.
Rasmussen elmondta: a klímaváltozás olyan globális kihívás, amelyre válaszolni kell, és amely a világ minden területét érinti, nemcsak a sarkvidékeket és a tengerparti területeket. Hangsúlyozta azt is, hogy Dániában sikerült megvalósítani a gazdasági növekedés és az éghajlatváltozás elleni küzdelem egységét, az ország energiafelhasználása az utóbbi évtizedek határozott gazdasági növekedése ellenére is stabil maradt.

A fejlődő országoknak a növekedés mellett is vissza kell fogniuk a károsanyag-kibocsátás növekedését, a fejletteknek pedig mérsékelniük kell kibocsátásaikat, 2050-ig legalább 80 százalékkal – mondta Lars Lokke Rasmussen. Ehhez azonban alapos tervezésre van szükség – fűzte hozzá.
A tudomány üzenete, hogy változtatni kell, a technológiáé pedig, hogy ehhez rendelkezésre is állnak a megfelelő eszközök – mondta a dán kormányfő, reményét fejezve ki, hogy a koppenhágai klímacsúcs lehetővé teszi a változások elindulását.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.