Klímacsúcs – Svédország 800 millió eurót ajánl a fejlődő országok támogatására

Svédország 2010 és 2012 között évi 800 millió euróval járul hozzá a fejlődő országok támogatására létrehozandó klímaalaphoz – közölte Roberta Alenius svéd kormányszóvivő.

Eddig a konferencia alatt Dánia tett hasonló felajánlást 160 millió euró értékben, november végén pedig Nagy-Britannia kormánya ígért 900 millió eurót a fejlődő országoknak, hogy azok a következő három évben megkezdhessék a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás legsürgetőbb feladatainak elvégzését.
Az Európai Unió által biztosított teljes támogatás mértékéről – az unió soros elnöki tisztét betöltő Svédország kezdeményezésére – a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcson egyeztetnek majd a tagországok Brüsszelben.
Név nélkül nyilatkozó uniós diplomatákra hivatkozva a Reuters hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón évi 6 milliárd eurós – közel 9 milliárd dolláros – uniós támogatásról születhet döntés.

Amennyiben valóban elfogadják, a 9 milliárd dolláros hozzájárulás ambiciózus vállalás lenne az uniótól, hiszen az ENSZ álláspontja szerint az összes fejlett ország részéről évi 10-12 milliárd dollár felajánlására lenne szükség 2010 és 2012 között a fejlődő országok klímaváltozáshoz való alkalmazkodásának támogatására.

Ajánlott tartalom

Elkapták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel - közölte Bukovics Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vagyonvédelmi osztályának vezetője a rendőrség honlapjára szerdán feltöltött videóban.