Klímaváltozás – Kelet-Európában rosszabb lesz a helyzet az eddig vártnál

Magyarországon és Lengyelországban 2050-re annyi lesz a 30 Celsius foknál melegebb napok száma, mint jelenleg Spanyolországban és Szicíliában – tartalmazza a Világbank legújabb tanulmánya.

A klímaváltozás várható hatásairól szóló jelentés szerint az évszázad közepére 1,6-2,6 fokkal nő az átlaghőmérséklet.  A tanulmány szerint Oroszországban és Kelet-Európában a helyzet rosszabb lesz az eddig vártnál. Kelet-Európában – ahova a jelentés Törökországot is odasorolja – a felmelegedés üteme gyorsabb az eddig becsülnél. Az elmúlt évszázadban a térség déli területén 0,5 fokkal, Szibériában 1,6 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet.  A térség északi vidékein a fagyos napok száma 30 napról 14-re csökken az évszázad közepére.

Számos ország máris szenved a téli árvizektől és a nyári szárazságoktól. Délkelet-Európát és Közép-Ázsiát vízhiány fenyegeti. A Balti-tengertől az Adriai-tengerig nő a tengerek magassága, a sűrűn lakott tengerparti vidékeket gyakrabban ostromolják a viharos hullámok. A felmelegedés hatására a Kaszpi-tenger vízszintje 6 méterrel csökken.

Ajánlott tartalom

Hangágyút fejlesztettek szmog ellen lengyel kutatók

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.