Komáromban hódokat telepítenek a belvárosból a Duna mellé

Komáromban egy több tagból álló hódcsaládot telepítenek át a belvárosban lévő Rüdiger-tó szigetéről a Duna Tát közelében fekvő szigetére – tájékoztatta az önkormányzat környezetvédelmi referense az MTI-t.

Juhász Márton elmondta, hogy pénteken egy utódot, hétfőn egy kifejlett állatot fogtak el a hónap elején kihelyezett csapdákkal. Az állatok befogásához egyedi, 160 centiméteres szerkezeteket készített a kaposvári egyetem hódkutatója, Czabán Dávid. Csalinak almát és hódpézsmát használnak.

Az éjjellátó kamerák felvételei szerint a területen egy három-négy tagból álló család él. Valószínűleg a 2013-as dunai árvízkor települtek a szigetre, mert lakhelyükön, a koppánymonostori holtágban túl nagy volt a vízállás.

Juhász Márton elmondta, a most befogott állatokat átmenetileg a győri állatkertbe viszik, majd a családot egyszerre telepítik át a táti Duna-szigetre, ahol biztonságos, új otthonra lelhetnek.

A Komárom beépített részén fekvő élőhely hosszútávon nem biztosít élelmet az állatoknak, így tovább kellene vándorolniuk. A költözésre önállóan nem sok esélyük lenne, mert a tavat csak kis vízfolyás köti össze a Dunával.

A hódok időközben magánterületen is megjelentek. Az önkormányzat a tulajdonosoknak megtérítette az állatok által okozott kárt, de tartani lehetett attól, hogy a hódokat elzavarják a szigetről – tette hozzá a szakember.

Ajánlott tartalom

Szemléletformálásra pályázhattak agrárszervezetek

Gazdák szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás - közölte az AGRYA hétfőn az MTI-vel.