Koppenhága, Európa leendő zöld fővárosa

Koppenhága lesz 2014-ben Európa zöld fővárosa. A dán metropolisz ökoinnovációiért, a fenntartható mobilitás támogatásáért kapta meg a megtisztelő címet.

Janez Potocnik, az EU környezeti biztosa kijelentette:” Gratulálok Koppenhágának a példamutatásért. Sokat tanulhatunk azokból az erőfeszítéseiből, amelyeket a város tesz a környezet és a polgárok életminőségének javításáért. (Aiolus News) A városnak számos alkalma lesz bemutatni kompetenciáit a tervezés kreatív megközelítése, a zöld gazdaság fejlesztése terén.” A zsűri Koppenhágát a fenntartható fejlődés példájának tekintette, értékelte szembenézését a gazdasági, környezeti és szociális gondokkal, amelyet követhető példának tart más városok számára is. Ugyancsak nagyra értékelte, hogy az ökoinnováció és a fenntartható foglalkoztatás szempontjából a középpontba helyezi a köz-és a magánszektor közötti partnerséget. A város együttműködik a vállalatokkal, egyetemekkel, azokkal a szervezetekkel, amelyek az ökológiai fejlesztést helyezik előtérbe.

North Harbour programja, például, tartalmazza egy zöld laboratórium létrehozását, amely az ökotechnológiákra fog összpontosítani. A zsűri ezt is megvalósíthatónak tartja más városokban. A cím odaítélésében szerepet játszott a városi tervezés színvonala, valamint a fenntartható mobilitásra fordított megkülönböztetett figyelem is. Koppenhága, ugyanis, olyan világváros akar lenni, amely kedvező lehetőségeket biztosit a kerékpárral közlekedők számára. Célja,hogy 2015-ig a polgárok 50 %-a járjon kerékpárral a munkahelyére, vagy az iskolába. 2010-ben ez az arány 35 % volt. Ezúton is azt kívánják elérni, hogy 2025-ig a város széndioxid-semleges legyen.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.