Kórházfelújítás megtakarításból

Új konstrukcióval jelent meg az ELMIB csoport az egészségügyben, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a kórházak, rendelőintézetek felújítsák leromlott állagú épületeiket, védjék a környezetet, és megtakarítást érjenek el.

Az ESCO-finanszírozás segítségével az egészségügyi intézmények az energetikai megtakarításból fedezhetik a felújítás, korszerűsítés költségét.

Új megoldást kínál a rossz állapotú, magas energia-költségekkel működő kórházak, rendelők, magán és közegészségügyi intézmények korszerűsítésére az ELMIB csoport. A társaság első ízben jelent meg az egészségügyben ESCO-finanszírozási szolgáltatásával, amelynek segítségével a beruházáshoz szükséges források híján is lehetőség nyílik az intézmények régóta időszerű felújítására, korszerűsítésére. A romos épületek felújítása, az elavult és energiapazarló rendszerek korszerűsítése nem csupán az egészségügyi ellátás színvonalának növelése miatt elkerülhetetlen, de szükséges a környezeti terhelés csökkentése érdekében is.

Az ELMIB csoport tíz éve jelent meg ESCO-finanszírozási szolgáltatásával, elsőként az önkormányzatoknak ajánlva fel a lehetőséget, hogy közvilágítási rendszereiket önerő nélkül korszerűsítsék. A konstrukció, melynek lényege, hogy a beruházás forrását a korszerűsítéssel elért energia-megtakarítás biztosítja, gyorsan népszerűvé vált. Az elmúlt tíz évben az ELMIB csoport mintegy 400 önkormányzat közvilágítását, és közel 1400 hivatal, iskola, óvoda belső világítási rendszerét újította fel, vállalva a fejlesztések teljes kivitelezését és előfinanszírozását is. A beruházásoknak köszönhetően a partner önkormányzatok és intézmények 25-35 százalékos energia-megtakarítást értek el.

Az ELMIB csoport a múlt évben döntött úgy, hogy az egészségügyi intézményekre is kiterjeszti bővített ESCO-finanszírozási szolgáltatását, azaz akár komplex korszerűsítést – a fűtési, a hűtési és a világítási rendszerek cseréje mellett nyílászáró- és szigetelés-felújítást – is lehetővé tesz utólagos finanszírozással a forráshiánnyal küzdő ágazatban. A társaság elsőként a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb új részlegének – a magán és a közszféra együttműködésében létrejövő Kútvölgyi Premium Dental 560 négyzetméteres területének – teljes felújítását végezte el, amelyet január közepén adtak át. Az épületrész megújítását teljes egészében a korszerűsítésnek köszönhető energia-megtakarításból fedezi a központ üzemeltetője. Az innovatív energetikai megoldásairól ismert ELMIB csoport az épület energetikai jellemzőinek teljes körű felmérése alapján határozta meg a szükséges beruházásokat, hogy a korszerűsítéssel a lehető legnagyobb megtakarítás legyen elérhető. A társaság a világítási és fűtési rendszerek korszerűsítése mellett kicserélte a nyílászárókat és a szigetelést, így a Kútvölgyi Prémium Dental már az átadást követően jelentős összegű megtakarítást ért el.

Az évek óta elmaradt felújítások komoly nehézséget jelentenek az egészségügyi intézmények számára. Az Állami Számvevőszék egy korábbi jelentése szerint „a kórházak pénzügyi helyzetét kedvezőtlenül befolyásoló alapvető gonddá vált az elhasználódott eszközök pótlásához szükséges fejlesztési források hiánya”.

Az egészségügyi finanszírozás ma sem teszi lehetővé az elavult épületek felújítását, a szigetelések, nyílászárók cseréjét, vagy a világítási és fűtési rendszerek korszerűsítését. Enélkül viszont a kórházak jó részében télen hideg, nyáron meleg van, az elavult világítás károsítja a szemet, a közüzemi számlák indokolatlanul magasak.

Az ELMIB csoport ESCO-finanszírozási konstrukciója az ország bármely egészségügyi intézménye számára kézenfekvő megoldást nyújt a korszerűsítési források akut hiányának pótlására.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.