Korlátlan energiát ígérnek a tudósok a Hold kőzetéből

A Blue Origin napelem cellákat állítana elő a Hold kőzetéből.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Jeff Bezos amerikai milliárdos űripari vállalata, a Blue Origin bejelentette: olyan módszert fejlesztett ki, amely révén holdi regolit felhasználásával lehet napelemes cellákat, valamint átviteli vezetékeket előállítani – számol be az Interesting Engineering. Az égitest felszínén található törmelékes kőzetréteg régóta foglalkoztatja a szakértőket, mivel az anyag nagy mennyiségben érhető el a Holdon, fontos alapanyagforrássá válhat a későbbi missziók során. Bár egy korábbi döntés értelmében a Hold meghódításában a NASA fő partnere egy időre bizonyosan a SpaceX lesz, a Blue Origin sem akar lemaradni. Könnyen elképzelhető, hogy új technológiájának, a Blue Alchemistnek a későbbiekben kiemelt szerep jut majd. A rendszer elektrolízis segítségével választja szét a holdi regolitban lévő alumíniumot, vasat és szilíciumot a kötött oxigéntől. Ezekből az anyagokból aztán fotovoltaikus cellákat, üvegburkolatot vagy éppen alumíniumvezetékeket lehet létrehozni. A Blue Origin szerint a regolitból kialakított napelemes cellák akár egy évtizeden át is működhetnek az objektum zord körülményei között.

A vállalat közleményében azt írta, regolitot utánzó anyagok felhasználásával sikerült bebizonyítaniuk a technológia életképességét. A cég szerint ha a módszert egyszer a Holdon is bevetik, gyakorlatilag korlátlan napenergiát biztosíthatnak ott, ahol szükség van rá. A hasonló módszerek elengedhetetlenek lesznek, ha az emberiség tartósan meg akar telepedni a Holdon. Az égitesten sokkal gazdaságosabb lehet az ottani nyersanyagok hasznosítása, a felszerelések helyben történő előállítása, mint azok költséges behozatala a Földről.

A NASA az Artemis-program keretében alapozná meg a holdi megtelepedést, a tervek szerint az Apollo-17 1972-es küldetése után legkorábban 2025-ben következhet olyan misszió, amelynek keretében ember léphet a Holdra. Érdekes módon a Blue Origin nem csapott különösebb felhajtást legnagyobb fejlesztése körül, arról a közösségi oldalakon nem, csak hivatalos honlapján számolt be. Mindez meglepő, hiszen az új űrkorszak kezdetén valóban izgalmasnak ígérkező találmányról van szó.

 

 

Kép: Blue Origin

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.