Korlátlan energiát ígérnek a tudósok a Hold kőzetéből

A Blue Origin napelem cellákat állítana elő a Hold kőzetéből.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Jeff Bezos amerikai milliárdos űripari vállalata, a Blue Origin bejelentette: olyan módszert fejlesztett ki, amely révén holdi regolit felhasználásával lehet napelemes cellákat, valamint átviteli vezetékeket előállítani – számol be az Interesting Engineering. Az égitest felszínén található törmelékes kőzetréteg régóta foglalkoztatja a szakértőket, mivel az anyag nagy mennyiségben érhető el a Holdon, fontos alapanyagforrássá válhat a későbbi missziók során. Bár egy korábbi döntés értelmében a Hold meghódításában a NASA fő partnere egy időre bizonyosan a SpaceX lesz, a Blue Origin sem akar lemaradni. Könnyen elképzelhető, hogy új technológiájának, a Blue Alchemistnek a későbbiekben kiemelt szerep jut majd. A rendszer elektrolízis segítségével választja szét a holdi regolitban lévő alumíniumot, vasat és szilíciumot a kötött oxigéntől. Ezekből az anyagokból aztán fotovoltaikus cellákat, üvegburkolatot vagy éppen alumíniumvezetékeket lehet létrehozni. A Blue Origin szerint a regolitból kialakított napelemes cellák akár egy évtizeden át is működhetnek az objektum zord körülményei között.

A vállalat közleményében azt írta, regolitot utánzó anyagok felhasználásával sikerült bebizonyítaniuk a technológia életképességét. A cég szerint ha a módszert egyszer a Holdon is bevetik, gyakorlatilag korlátlan napenergiát biztosíthatnak ott, ahol szükség van rá. A hasonló módszerek elengedhetetlenek lesznek, ha az emberiség tartósan meg akar telepedni a Holdon. Az égitesten sokkal gazdaságosabb lehet az ottani nyersanyagok hasznosítása, a felszerelések helyben történő előállítása, mint azok költséges behozatala a Földről.

A NASA az Artemis-program keretében alapozná meg a holdi megtelepedést, a tervek szerint az Apollo-17 1972-es küldetése után legkorábban 2025-ben következhet olyan misszió, amelynek keretében ember léphet a Holdra. Érdekes módon a Blue Origin nem csapott különösebb felhajtást legnagyobb fejlesztése körül, arról a közösségi oldalakon nem, csak hivatalos honlapján számolt be. Mindez meglepő, hiszen az új űrkorszak kezdetén valóban izgalmasnak ígérkező találmányról van szó.

 

 

Kép: Blue Origin

Ajánlott tartalom

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.