Kormány bejelentette mikortól indulhat újra a napelemek csatlakoztatása

A napelem-csatlakozási stopot hamarosan feloldhatják.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba, közölte az InfoRádió-n, hogy szeptemberben újra felülvizsgálják a tavaly bevezetett napelem-csatlakozási stopot. A stop tavaly októberben került bevezetésre, és azt eredményezte, hogy nem éri meg napelemet telepíteni, mert az áramot nem lehetett a hálózatra csatlakoztatni. Azonban továbbra is lehetett engedélyt kérni az akkumulátorokra, amelyekkel az energiát lehetett tárolni. Ennek ellenére a plusz költségek miatt a szerkezet 40 éven belül sem térült volna meg.

Lantos Csaba most azt jelentette be, hogy jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, hogy megszűntessék ezt a csatlakozási stopot, és erről várhatóan szeptemberben hivatalos döntés születik. Egy komoly munkacsoport dolgozik ezen, és nyár végére, szeptemberre lesznek kész a vizsgálati eredményekkel. A cél az, hogy megállapítsák, hol indokolt fenntartani a csatlakozási stopot, és hol lehet azt feloldani. Lantos Csaba szerint lesznek olyan területek, ahol azonnal fel lehet oldani a stopot, míg más területeken fokozatosan fogják ezt megtenni, ahogy a hálózati elemek bővülnek.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.