Környezetbarát női karóra? Így működik az Eco-drive rendszer

Kevesen tudják, hogy létezik kifejezetten környezetbarát karóra típus is, amihez nem szükséges elem, mivel sosem fog lemerülni. Pedig a technológia már 1976 óta az életünk része, mégis nagyon kevesen ismerik az Eco drive rendszerű karórákat. 

Eco drive – 1976 óta

Az karórák háromféle alapon működhetnek: elemmel, akkumulátorral vagy napelemmel. Legutóbbihoz tartozik az Eco drive rendszer is, amit a Citizen fejlesztett ki elsőként. Ám ebben az esetben nem csupán egy egyszerű napelemes rendszerről van szó. A TimeStore női karóra webáruház szerint a Citizen az első óragyártó cég a világon, aki olyan forradalmian új fényforrású energiával állt elő, amit egy technológiailag fejlett óramű hajt. Ez pedig egy olyan mini fény „meghajtású” elemet takar, ami kimeríthetetlen energiaforrással látja el óránkat folyamatosan. A technológiát később több neves cég is elkezdte fejleszteni, úgy mint a Seiko, Casio vagy a Tisso is többek között. Természetesen mind más-más módon jutottak el a megoldásig, egyes esetekben pedig kizárólag napelemes technológiáról beszélünk. Az Eco drive viszont nem csak a napfényt képes hasznosítani, hanem a mesterséges fény világítását is. Maga a töltőrendszer rendkívül vékony kivitelezésű, ami által az Eco drive órák teljesen úgy festenek, mint hétköznapi társaik. Vagyis az esztétikát illetően semmin nem változtat ez a fajta energiaellátás. Az eco drive által gyártott női karórák ráadásul kifejezetten mutatósak.

 

A technológia, amely sosem évül el

A Citizen 1976-ban dobta piacra az első Eco drive óráját. Ekkor még a fénygyűjtő cellák az óra számlapján helyezkedtek el. Később a számlap aljára került maga a fénygyűjtő rendszer, amitől sokkal hatékonyabbá vált a fényforrások energiává alakítása. A fény ugyanis a számlapon és az óra üvegén áthatolva jut el a cellákig. Ez a cella ahhoz a kapacitorhoz csatlakozik, ami egyfajta tárolóként tartja meg az órához szükséges energiát. Pontosan emiatt az óra folyamatosan töltődik, és energiát tárol a működéshez. 

 

Hogyan használjuk megfelelően az Eco drive napelemes óránkat? 

A napelem technológia Magyarországon is sokat fejlődött. Hazánkban is egyre nagyobb az igény az ilyen alapon működő eszközök használatára. Ha viszont szeretnénk például egy ilyen nőikarórát, akkor néhány apróságot érdemes szem előtt tartanunk. Az ilyen Eco drive rendszerrel ellátott karórákat valókat nem szabad túl sokáig sötétben tárolni. Ahogyan más elemeknél, úgy itt is jelentősen romolhat a kapacitor energiatároló képessége a használat hiányában. Ezért az Eco drive órákat még ha nem is viseljük őket, bizonyos időközönként fényforrás alá kell helyezni – viszontkerüljük az erős, közvetlen napsütést. Ez alól kivételt képeznek a legújabb modellek, amelyek már képesek önmagukat leállítani, ha hosszabb ideig érzékelik a fény hiányát. Az ilyen óráknál már nincs szükség a rendszeres a „napoztatásra”.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.