Környezeti igazságosságról adott ki elnöki rendeletet Joe Biden a Föld napja alkalmából

A “környezeti igazságosság” érvényre juttatását írta elő az amerikai elnök a kormányzati intézmények számára a Föld napja alkalmából kiadott rendeletében.

Joe Biden pénteken aláírt rendelete szerint az “igazság, szabadság és egyenlőség” jegyében minden embernek joga van a tiszta levegőhöz, ivóvízhez, egészséges élelmiszerhez, valamint egészséges, fenntartható, az éghajlat-változásoktól független környezethez, amely mentes a káros szennyeződésektől és vegyszerektől. Hozzátette: meg kell teremteni a “környezeti igazságosságot” minden amerikai ember számára a környezetvédelmi és polgárjogi törvények végrehajtása és kikényszerítése révén.

A rendelet intézkedéseket és határidőket is előír a kormányzati intézmények, valamint az elnöki hivatalban működő Környezeti Minőség Tanácsa számára, melynek keretén belül létrehozza a Környezeti Igazságosság Irodáját. A jogszabály szerint a “környezeti igazságosság” méltányos bánásmódot, és minden állampolgár bevonását jelenti “jövedelemre, fajra, bőrszínre, nemzeti vagy törzsi hovatartozásra és fogyatékosságra való tekintet nélkül” az egészségügyi és környezetvédelmi kérdéseket érintő kormányzati intézményi döntésekbe.

Ajánlott tartalom

Bizakodóbbak a magyar vállalatvezetők, mint egy évvel ezelőtt

A magyarországi vezérigazgatók 54 százaléka a globális, 60 százaléka a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik 2024-ben a tavalyi rekord pesszimista év után - derül ki a PwC 13. alkalommal elkészített magyarországi vezérigazgatói felméréséből.