A kidolgozás alatt álló energiapolitikai dokumentum erőteljesen figyelembe kívánja venni a fenntartható fejlődés követelményeit, az energiastratégiának hangsúlyosan támogatnia kell a versenyképesség javítását, az ehhez kötődő stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) legfontosabb feladata a megelőző típusú környezetvédelem - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Környezeti vizsgálat a “Nemzeti Energiastratégia 2030-ig, kitekintéssel 2050-re” dokumentumhoz

A kidolgozás alatt álló energiapolitikai dokumentum erőteljesen figyelembe kívánja venni a fenntartható fejlődés követelményeit, az energiastratégiának hangsúlyosan támogatnia kell a versenyképesség javítását, az ehhez kötődő stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) legfontosabb feladata a megelőző típusú környezetvédelem – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) lehetőséget teremt majd arra is, hogy a fenntarthatóság alapelvének teljesülését esetleg gyengítő célokat, a környezetre kockázatot jelentő beavatkozásokat már a stratégia kidolgozása során feltárja és javaslatokkal segítse a stratégia kidolgozóit ezeknek szempontok hangsúlyos figyelembevételére a dokumentumban – derül ki a közleményből. Az NFM az energiastratégia kidolgozásának szerves részeként, a vonatkozó kormányrendelet alapján folytatja le a stratégiai környezeti vizsgálatot.
Az energiastratégiához készülő SKV “küldetése a korai riasztó funkció”, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek (ideértve a stratégia kidolgozóit, a döntéshozókat és a végrehajtás szereplőit) javítsák az energiapolitika környezeti és fenntarthatósági teljesítményét.
A nemzeti fejlesztési tárca közleménye szerint az SKV ezenkívül elősegíti majd a környezetpolitikai célkitűzésekhez kapcsolódó intézkedések végrehajtását, illetve a vizsgálat alapján hozott döntések által elkerülhetővé válnak a későbbi költséges korrekciók.

A közlemény alapján az SKV kidolgozásának kiindulópontja, hogy az energiastratégia cél- és eszközrendszerének a környezet szempontjából hasznosnak kell lennie és nem lehet egyetlen környezeti elemre, rendszerre sem számottevő káros hatással. A készülő SKV végső célja egy olyan környezeti jelentés összeállítása, amely végrehajtható javaslatokat tesz az energiastratégia környezeti teljesítményének javítására, a fenntartható fejlődés érvényesítésére.
A 2010 őszén kezdődött stratégiaalkotási folyamat során több mint száz gazdasági, tudományos, szakmai és társadalmi szervezet véleményét vette figyelembe a kormányzat.
A menetrend szerint a fejlesztési tárca várhatóan 2011. április végén az energiastratégiát és az arról készülő SKV környezeti jelentést egységes keretek között átfogó szakmai-társadalmi vitára bocsájtja. Az SKV lefolytatásának egyik alappillére az aktív partnerség-építés, melynek célja az érintett szakmai, tudományos és civil szervezetek, továbbá az érintett kormányzati szervek és hatóságok tájékoztatása és bevonása az energiastratégia kialakításába – olvasható az NFM közleményében.

A tárca kezdeményezi továbbá, hogy az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) tűzzék napirendjükre az energiapolitikát érintő dokumentumokat és foglaljanak állást azok fenntarthatósági megfelelőségéről és környezeti teljesítményéről.
A közlemény kiemeli: a kormány várhatóan júniusban fogja benyújtani az Országgyűlésnek az energiastratégiát, amelyet várhatóan országgyűlési határozatként fogadnak majd el. Az SKV kidolgozása  2011. február 15-én indul; ettől kezdve az érdeklődők a  honlapon tájékozódhatnak, ahol a készülő munkaanyagok letölthető formában is rendelkezésre állnak majd.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.