Környezettudatos Kárpát-medencei fiatal divattervezők Budapesten

Divatbemutatók és szakmai beszélgetések is várják a környezettudatos Kárpát-medencei fiatalokat a REmese Környezettudatos Divattervezők Társaságának négynapos találkozóján március 7. és 10. között Budapesten.

A természet és a kulturális környezet megóvását célzó négynapos rendezvénysorozaton nemcsak magyarországi, hanem erdélyi és felvidéki, 18 és 33 év közötti magyar ajkú fiatalok, köztük divattervezők, fotósok, színészek, illusztrátorok, meseírók mutatják be többek között a magyar hagyományos népi motívumvilágból és a magyar népmesékből építkező, újrahasznosított anyagokból készült kreációikat – közölték a szervezők szerdán budapesti sajtótájékoztatón. Szegedi K. Aliz Torella projektmenedzser az MTI kérdésére elmondta, hogy a programon részt vesz a REmese tavaly kiírt gyermekdivat pályázatának hat nyertese, valamint 17 olyan fiatal, aki a korábbi találkozókon már itt volt. A négynapos esemény nyilvános programjai ingyenesen látogathatók két helyszínen: március 7-én például a Design Terminálon többek között néprajzi előadást is tartanak. “Fontos, hogy hitelesek legyünk és a fiatalok ne az internetről töltsék le a mintákat, hanem ismerjék a hagyományos népi motívumok hátterét és legendáját is” – hangsúlyozta a projektmenedzser.

Látványtervezésről, brandről és arculattervezésről Kiss Miklós reklámgrafikus tart előadást, a Mentor Ház Tehetségkutató és Fejlesztő Központ Görög Zita modell és Tallós Rita színésznő részvételével tart bemutatót. Március 9-én az Aréna plázában egész napos családi ökoműhely foglalkozás, társasjáték, alternatív stúdiófotózás, valamint a tavalyi pályázat nyertes kollekcióinak bemutatója várja a divat iránt érdeklődőket. A kezdeményezéshez 2009-ben csatlakozott az Erdélyi Magyarok Egyesülete is, Kiss Béla elnök megjegyezte, hogy a mesék hagyományokat és értékeket őriznek, amit a divat segítségével próbálnak átmenteni a jelenbe. Szegedi K. Aliz Torella arról is beszélt, hogy baráti társaságból alakult meg 2009-ben az Újrahasznosított Mesék Társasága, amely a programokat szervezi, az egyesületben mindenki önkéntes alapon dolgozik. Céljuk a környezettudatos gyermekdivat-tervezés és a tehetséggondozás mellett egy új magyar márka létrehozása. Olyan ruhákat alkotnak, amelyek újszerűek és a mindennapi viseletnek is megfelelnek.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.