Környezetvédelemmel szereznek pénzt a nonprofitok

Decemberben összesen több mint félmillió forinttal gazdagodtak a TerraCycle hulladékgyűjtő programjának kedvezményezett nonprofit szervezetei.

Decemberben több mint félmillió forintot fizetett ki a TerraCycle annak a 42 iskolának, állatvédő alapítványnak valamint nonprofit szervezetnek, amelyek a cég csomagolásgyűjtő programjának kedvezményezettjei voltak. A magyar származású Tom Szaky által alapított TerraCycle, amelyet közösségi rendszerben megvalósuló kreatív hulladékgyűjtő programjairól ismerhetünk, az összegyűjtött csomagolásokból környezetbarát termékeket állít elő. A TerraCycle ingyenes hulladékgyűjtő programjaira bármi feliratkozhat, a hulladékért kapott pénzt pedig jótékony célok támogatására fordíthatja. Az összegyűjtött hulladék így amellett, hogy a szemétlerakók helyett újrahasznosításra kerül, a szűkös keretekből gazdálkodó szervezetek megélhetését is segíti.

A cég Magyarországon jelenleg a Chio termékek gyártójával, az Intersnack Magyarország Kft.-vel folytat közös projektet. A Chips Brigád elnevezésű programban összegyűjtött chipses zacskók és más sós snack termékek csomagolásai locsolókannaként, szemetesként, vagy raklapként kezdhetnek új életet.

Versenyekkel motiválják a gyűjtőket

A TerraCycle az egész évben folyó gyűjtést alkalmanként különböző versenyekkel színesíti. A legutóbbi, “Szemétből kincset” elnevezésű gyűjtőversenyen a debreceni Kutyaház Egyesület bizonyult legeredményesebbnek. Az Egyesület már több mint egy éve gyűjti a csomagolásokat a védencei érdekében, és ígéretük szerint a trófea elnyerése után sem állnak le a sós ropogtatnivalók csomagolásainak gyűjtésével. A programból befolyt összeggel elsősorban a sérült, vagy beteg kutyák állatorvosi költségeit szeretnék finanszírozni, de az új menhelyük területén folyó munkálatokhoz is elkél az anyagi segítség.

A TerraCycle gyűjtőprogramja a verseny véget értével sem zárul le, továbbra is várják a regisztrációkat és az ingyenesen beküldhető csomagolásokat – a gyűjthető hulladéktípusokat ezen az oldalon lehet megtekinteni -, hogy hasonló sikertörténeteket tudjanak támogatni.

Amennyiben megtetszett a program és többet olvasna róla, illetve regisztrálni kíván, látogasson el a TerraCycle Magyarország honlapjára!

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.