Környezetvédelmi projektek uniós támogatással a Nyugat-Dunántúlon

Összesen 143 millió forintos uniós támogatás segítségével hat újabb környezetvédelmi projekt valósulhat meg a Nyugat-Dunántúlon – tájékoztatta a regionális fejlesztési ügynökség az MTI-t kedden közleményben.

A pályázatoknak köszönhetően fásítások, park revitalizációk, szelektív hulladékgyűjtés és környezettudatosságot célzó programok kezdődnek Kunszigeten, Répceszemerén, Kajárpécen, Tényőn, Bozsokon, Bükön, Cserszegtomajon és Zalakaroson – közölte Ratatics Anita. Az önkormányzatok és civil szervezetek számára megnyitott „Környezetfejlesztési akciók a fenntartható településekért” című konstrukció keretében az elsődleges cél olyan komplex, egyedi jellegű és mintaértékű környezetfejlesztési programok és arra épülő beruházások támogatása, melyek hozzájárulnak a fenntartható település- és térségfejlesztés megvalósításához, a településen élők szemléletváltásához, környezettudatos magatartásához – ismerteti az ügynökség. A felhívásra 2011. augusztusa és októbere között lehetett pályázatokat beadni a Nyugat-dunántúli régióban. A keretösszeg 250 millió forint volt, amelyből 143 millió forintot nyert el összesen hat pályázó, a megvalósuló beruházások összköltsége közel 160 millió forint – tájékoztat a közlemény. A Győr-Moson-Sopron megyei Reflex Környezetvédő Egyesület Kunszigeten és Répceszemerén, illetve Kajárpécen és Tényőn is hasonló tartalmú projektet valósít meg, mind a négy településen természetbarát módon, őshonos fafajták telepítésével revitalizálják a helyi közparkot, bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, a komposztálást, az esővízgyűjtést, valamint az eső hasznosítását. Mindezzel megteremtik a helyi védettség feltételeit, és elősegítik a porszennyezés megfékezését.

Hasonló elemeket tartalmaz a Vas megyében a Bozsokon megvalósuló nyertes projekt, amelynek köszönhetően település központi részben őshonos fajták telepítésével megújítják a helyi védettséget élvező közparkot – fűzte hozzá. Bükön hasonló módon, szintén őshonos növényfajok telepítésével, a zöldfelület növelésével igyekeznek csökkenteni a porterhelést, az önkormányzat intézményeiben – óvodában, általános iskolában és a polgármesteri hivatalban pedig bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést. A Zala megyei Cserszegtomajon szintén a helyi közpark revitalizálásával egy 2500 négyzetméteres úgynevezett “szabadidő-ökológiai, kultúrakörnyezeti nevelési mintaparkot” hoznak létre az uniós támogatás felhasználásával. Itt is szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be az önkormányzati intézményekben, a szerves hulladékot helyben komposztálják. De jut a támogatásból a település útjait szegélyező fák ültetésére is, Zalakaroson út menti fásítást, a közparkok megújítását, szelektív hulladékgyűjtést, komposztálást támogat a program, valamint hozzájárul a település helyi védettségi területeinek kijelöléséhez is – ismertették a közleményben.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.