Korszerűbb és energiatakarékosabb iskolába járhatnak a gyerkek Ürömön

December közepén befejeződött az Ürömi Általános Iskola és tagóvodájának energetikai korszerűsítése, amelynek munkálatait Üröm Község Önkormányzata 108 601 806 Forint uniós támogatásból finanszírozta.

Az egy hónapig tartó felújítás során zavartalan működés mellett elkészült a műemléki környezetben álló általános iskola és a hozzá tartozó tagóvoda korszerű hőszigetelése, továbbá a régi fa ablakok és ajtók egy részét modern nyílászárókra cserélték le. Az önkormányzat a forrást a „Környezet és Energia Operatív Program, Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése” tárgyú pályázaton nyerte az Új Széchenyi Terv keretében.

A felújítási munkák november 4-én kezdődtek és december 15-én zárultak le Ürömön, miközben az oktatás zavartalanul folyt az érintett József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, valamint a Napraforgó Tagóvodában.

A modernizációt szükségessé tette, hogy az érintett épületek szigetelése környezetvédelmi szempontból elavultnak számított, annak ellenére, hogy az iskola új szárnya neves építész tervei alapján készült egy évtizeddel ezelőtt. A munkálatok során sikerült megőrizni a műemléki környezetben álló épületek esztétikai és építészeti értékeit – mondta Laboda Gábor polgármester, aki azt is hozzátette, hogy az energetikai korszerűsítéssel az iskolába és az óvodába járó mintegy 700 tanuló számára is komfortosabbá válik majd az intézményben töltött idő. A fenntartó tervei szerint az épülethatároló szerkezetek hőszigetelésével, valamint a szükséges nyílászárók cseréjével a fűtési energia jelentős részét megtakaríthatja majd az intézmény, leszorítva az ebből adódó többletköltségeket, így felszabaduló forrást akár más területekre csoportosíthatják a jövőben.

A KEOP-5.7.0/15-2015-0243 Üröm Község Önkormányzat középületeinek energetikai korszerűsítése című projekt az Európai Unió 100%-ban vissza nem térítendő támogatásából az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.