Kötelező élelmiszerhulladék-újrahasznosításról álmodik New York polgármestere

A háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok először önkéntes, majd idővel kötelező alapon történő szelektív gyűjtésének tervét hirdette meg New York polgármestere, Michael R. Bloomberg, aki a cukros üdítők fogyasztásának visszaszorítására, a parkokban való dohányzás betiltására és a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére irányuló erőfeszítései után most a nagyüzemi komposztálást tűzte ki új céljául.

Tucatnyi kisebb amerikai város, köztük San Francisco és Seattle is bevezetett már olyan szabályokat, amelyek kötelezővé teszik a háztartási élelmiszerhulladékok újrahasznosítását, ám a New York-i közegészségügyi illetékesek sokáig úgy vélték, hogy a város túlságosan sűrűn lakott és vertikálisan strukturált ahhoz, hogy az ilyen intézkedések sikeresek legyenek. A közelmúltban végzett próba-programok azonban nem várt részvételi arányt mutattak a lakosság részéről, amelynek eredményeként a polgármesteri hivatal nagyralátó tervvel állt elő az élelmiszerhulladékok városszerte történő begyűjtéséről. A hivatal tervei között szerepel egy komposztáló üzem kibérlése, amely évente 100 ezer tonnányi élelmiszerhulladék újrahasznosítását tenné lehetővé. Ez a mennyiség a New York-i lakosság által termelt ételhulladék mintegy 10 százalékának felel meg. A polgármesteri hivatal olyan üzemet is tervez a régióba, amely biogázzá alakítaná a lakosság élelmiszerhulladékát.

A program eleinte önkéntes alapon működne, ám az illetékesek szerint pár éven belül kötelező erejűvé nőheti ki magát. Az élelmiszerhulladék elkülönítésének elmulasztásáért pedig éppúgy pénzbüntetést kellene fizetni, mint jelenleg a műanyag-papír-fém szemetek nem szelektív gyűjtéséért. A közegészségügyi illetékesek szerint jövőre 150 ezer egycsaládos otthon, több mint száz sokemeletes épület és hatszáznál több iskola fog önkéntesen részt venni a programban, amelyet a tervek szerint 2015, vagy 2016 folyamán az egész városra kiterjesztenek. A polgármesteri hivatal továbbá az éttermek és élelmiszerüzletek számára is kötelezővé tenné az ételhulladék szelektív gyűjtését – adta hírül a The New York Times.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.