Közel egymillió forintba kerülne egy sátortetős családi ház hőszigetelése

Az országban a múlt század hatvanas éveitől sorra épített sátortetős házak hőszigetelése mintegy 900 ezer forintba kerülne, és a harmadával csökkenő gázszámlából elért megtakarítás a mai gázárak mellett 10-12 év alatti megtérülést hozna.

Csokló Gábor, a Masterplast csoport műszaki igazgatója által elvégzett számítás szerint a falakat és a födémet együtt 900 ezer forintból lehetne hőszigetelni. A régi B 30-as téglából épített falakra 12 centiméter vastag expandált polisztirolhab hőszigetelést javasolja, míg a korabeli beton gerendás födémekre 20 centiméter vastag üveg- vagy salakgyapot a megfelelő hőszigetelő anyag. Ez együtt már mintegy harmadával csökkentené a fűtési költséget.

A jelenlegi köbméterenkénti 130 forintos gázárnál az éves fűtési díj 200 ezer forintra tehető, ebből kell számítani a megtakarítást, amelyből 10-12 éves megtérülés jön ki. Ha az ablakot is kicserélnek a házon – ez újabb 900 ezer forintos tétel – akkor a fűtési megtakarítás már 50 százalékos.

A műszaki igazgató azonban a fűtési rendszer cseréjét is javasolja, a szintén energiatakarékos kondenzációs gázkazánra váltva a meglévőt, és jónak látja egy vákuumcsöves napkollektor feltételét a tetőre. Így viszont a teljes felújítás már eléri a 3,2 millió forintot, amelyhez az állami támogatás – a jelenlegi szabályok szerint – 540 ezer forint.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.