Közlekedés – még okosabban

Egy olyan hiánypótló program indul a napokban útjára, amely a közlekedési szektort érintő stratégiaalkotáshoz nyújt majd hasznos támpontokat.

A kormányzati stratégiák ugyanis jelenleg nem alkalmasak arra, hogy fenntarthatóvá tegyék a közlekedési rendszereket. A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló két éves programot az Energiaklub a három további visegrádi ország szakértőinek közreműködésével indítja el. Az utóbbi évek folyamatai nyilvánvalóvá tették, hogy az éghajlatváltozás mérsékléséért tett erőfeszítések csak akkor lehetnek sikeresek, ha a közlekedési szektorra is kiterjesszük azokat. Ennek oka egész egyszerűen az, hogy a nagy gyorsasággal bővülő közlekedési ágazat energiafelhasználása és kibocsátása felemészti a más ágazatokban elért eredményeket. Jól mutatja ezt a trendet, hogy a közlekedés részesedése az EU CO2 kibocsátásának több mint a negyede, míg hazánkban a teljes energiafogyasztás 21%-át teszi ki.

 
A „Visegrádi együttműködés a fenntartható közlekedési stratégiákért” elnevezésű most induló program célja, hogy egy konkrét intézkedéseket is tartalmazó javaslatcsomag jöjjön létre, valamint egy tudásbázis, amely a partnerországok saját tapasztalataira, ismereteire és adataira épít. Ezek a fenntartható közlekedési stratégiák kialakításához nyújtanak majd hasznos segítséget, legyen szó a régió országainak vagy akár egy települési önkormányzat stratégiájáról. A program újdonsága, hogy minden visegrádi országban megrendezésre kerül egy ún. Fenntartható Közlekedési Kerekasztal, amelyben a tervek szerint a kormányzati stratégák mellett az egyetemek, kutatóműhelyek, önkormányzatok, civil szervezetek és az egyes közlekedési ágak szereplői is képviseltetik magukat. A hazai kerekasztal várhatóan 2012 márciusában kerül megrendezésre. A projekt nyitányaként 2011. október 28-án Budapesten kerül sor a projektpartnerek egyeztető találkozójára, ahol a résztvevők a kutatás és a kerekasztalok lebonyolításának módszertanát tárgyalják. A projekt eredményeiről a www.sustainabletransport.energiaklub.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Energiaklub mindenkori törekvései között kiemelt helyet foglal el a kibocsátás-csökkentés. Ennek alapján tartja fontosnak a jelenlegi projekt sikerességét, bízva abban, hogy nemzetközi szinten is kamatoztatható eredmények születnek.

Ajánlott tartalom

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az üzemanyag ára

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent szerdától az üzemanyag ára - közölte a helyi média.