Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és partnerei aktív részvételre invitálják a nyíregyháziakat a Sóstói-erdőért. Nem csupán a természetbe, de a virtuális térbe is!

Közösen az erdőért

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és partnerei aktív részvételre invitálják a nyíregyháziakat a Sóstói-erdőért. Nem csupán a természetbe, de a virtuális térbe is!

A Sóstói-erdő minden nyíregyházi polgár első számú kirándulóhelye. Ide járunk kikapcsolódni, pihenni, sportolni; itt szerzik első tapasztalatukat a természetről gyermekeink. Ráadásul, mint nemzetközi szinten kiemelkedő természeti érték, a Sóstói-erdő része az Európai Unió „Natura 2000” hálózatának. Mégis, a nyíregyháziak néha azt érzik, kimaradunk azokból a fontos folyamatokból, amelyek ezt az ősi tölgyest érintik. De vajon tehetünk-e valamit egyszerű polgárként legkedvesebb erdőnkért?

Az E-misszió Egyesület partnereivel, a Nyírerdő Zrt.-vel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen útnak indította az „Egy nap az erdőért” kezdeményezést, amely azt célozza, hogy közös önkéntes akciók szervezésével, az erdővel foglalkozó közösségi internetes felület kialakításával, ismeretterjesztéssel minél inkább bevonjuk a lakosságot az erdő ügyeibe. A közös akciókat, egyéni tevékenységeket és felajánlásokat egyfajta mozgalomba szervezzük, amelyhez saját logó, tagkártya (makk-kártya) és jelképes jutalmazási rendszer tartozik.

A kezdeményezés fontos mérföldköve, hogy elkészült internetes felületünk, „A mi erdőnk – Honlap a Sóstói-erdőért” , amely nem csupán kimerítő ismereteket és hasznos tudnivalókat, közérdekű információkat tartalmaz az erdőről, hanem egyben közösségi oldalként is funkcionál. A honlapon helyet kap – többek között – fórum, erdőjáró blog, eseménynaptár, különböző felhívások, hírek is. Reményeink szerint „A mi erdőnk” honlap ténylegesen hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság véleménye jobban érvényesüljön az erdő sorsának alakításakor.

A kezdeményezés másik fontos vonulata, hogy partnereinkkel együtt olyan tevékenységeket szervezünk az erdő barátai részére, amelyek révén ténylegesen és aktívan tehetnek valamit a Sóstói-erdőért (szemétszedés, makk- és erdei szaporítóanyag-gyűjtés, tájidegen fajok visszaszorítása, fészekodú-készítés, kihelyezés és monitorozás, védett fajok felmérése, ismeretterjesztő fórum, fotópályázat stb.). Ezáltal a nyíregyházi polgárok is jobban beleláthatnak az erdő fenntartásával kapcsolatos (erdészeti, természetvédelmi, közjóléti, stb.) munkákkal járó felelősségbe, és bizonyíthatják, hogy nem csak áldásait élvezik, de tenni is tudnak a Sóstói-erdőért.

Következő akciónk: fészekodú-készítés, amelyre január 23-án (szonbaton), 10-14 óra között várunk minden érdeklődőt az erdei tornapályánál. Részletek a honlapon.

További információ: E-misszió Egyesület, Szigetvári Csaba, email: sostoierdo@e-misszio.hu , tel: 42/423-818 illetve +3620/512-3311

Ajánlott tartalom

A “mesterséges fotoszintézis” vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.