Közösségi fűtés alternatív energiahordozókkal

Konferencia a megújuló energiaforrásokról Nyíregyházán.

A megújuló energia és az ehhez kapcsolódó uniós pályázati lehetőségek volt a fő témája az Europe Direct Információs Központ csütörtöki nyíregyházi konferenciájának, amelyen bemutattak több, már sikerrel megvalósult projektet is.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség keretein belül működő központ által a „Megújuló energiaforrások Magyarországon és az EU-ban” címmel megrendezett konferencia a klímaváltozás jegyében zajlott és az volt a stratégiai célja, hogy felhívja a megyében élők figyelmét azokra a súlyos problémákra, amelyek veszélyeztetik fenntartható fejlődésünket, a jövő generációit. Ez a téma különösen aktuális most, a koppenhágai klímavédelmi konferencia napjaiban.

A konferencia keretében szó esett az Európai Unió által nyújtható megújuló energetikai projektek támogatási lehetőségeiről, az ezzel összefüggő KEOP aktuális pályázati kiírásairól. Bús László, az Energia Központ Kft. ügyvezető igazgatója részletes tájékoztatást adott a résztvevőknek, segítséget nyújtva azon vállalkozóknak, szakembereknek, akik a jövőben szeretnék jobban megismerni és használni a megújuló energiát.
Elméleti és gyakorlati ismeretek hangzottak el segítségül azoknak, akik a fosszilis energia-hordozókról, az új és hatékony alternatív lehetőségekre szeretnének váltani.
A konferencián bemutattak több, már megvalósult és működő projektet. Ilyen például a mátészalkai közösségi fűtés megvalósítása alternatív energiahordozó felhasználásával vagy a szakolyi biomassza erőmű.
Miután Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legkiemelkedőbb környezetvédelmi beruházása – a Kohéziós Alap támogatásával megvalósuló regionális szilárdhulladék lerakó – a jövő év elejétől próbaüzemet tervez, nem véletlen, hogy a gazdaságos és környezetbarát hasznosítású hulladékgazdálkodás is téma volt a konferencián.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.