Küszöbön a felújítás

Újítsa fel otthonát, megéri! – hangzik a jó tanács, amivel egyre gyakrabban találkozhatnak az ingatlantulajdonosok. Aki aztán kedvet kap, hogy belevágjon egy ablak- vagy fűtési rendszer cserébe, vagy a szigetelésbe később szembesül azzal, mindez mennyi utánajárással és szervezéssel jár.

Az Energiaklub áprilisban induló országos programja, a „Küszöbön a felújítás!” a minél ésszerűbb és gazdaságosabb felújítások lebonyolításához nyújt hasznos és hiánypótló segítséget. Magas fűtésszámla, a réseken besüvítő hideg, alacsony komfortfokozat – számtalan oka lehet, hogy egy család hozzáfog a felújításhoz. Van, aki már az árajánlatkérések után feladja, de egyre többen döntenek úgy, hogy végigcsinálják. Sajnos azonban nagyon sok az olyan beruházás, amit a szükséges és átgondolt tervezés nélkül kezdenek el. Pedig a megfelelő tervezéssel nem csak pénzt lehet megtakarítani, hanem jószerivel csak így érhető el, hogy a havi rezsiszámla valóban jelentősen csökkenjen. A „Küszöbön a felújítás” weboldalon olyan praktikus és közérthető információkat találnak az érdeklődők, ami nagyban megkönnyíti egy energetikai célú felújítás lebonyolítását. Így például áttekinthetik a különböző lakástípusokhoz tartozó megtérülési számításokat, kikereshetik a legfontosabb szakmai fogalmak jelentését, vagy olvashatnak mások felújítási tapasztalatairól. A letölthető, kinyomtatható Korszerűsítés-korszerűen munkafüzet segítségével pedig pontról-pontra végig lehet követni, mire kell figyelni az árajánlatok bekérésekor, a szerződések megkötésekor, vagy éppen a munkák végeztével.

A weboldal, illetve a program az Energiaklub több éves kutatási tapasztalatain, valamint részletes gazdasági és műszaki háttérszámításokon alapul, illetve épít műszaki szakemberek, illetve maguk a piaci szereplők tapasztalataira is. Információit felhasználva, tanácsait megfogadva nem csak a fűtésszámla csökkenthető, de otthonunk komfortja és értéke is növelhető, valamint akár évtizedekre megszabadulhatunk az energetikai problémáktól. Mindez nem csak az egyes háztartások szintjén hozhat hasznot. Kihasználva a lakóépületekben rejlő energiahatékonysági potenciált, az ország annyi energiát takaríthatna meg, ami másfél hónapig elég lenne a teljes energiaellátásunkra. A felújítások a gazdasági haszon mellett ráadásul hozzájárulnak Magyarország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez is.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.