Kutatók szerint ismét olvadni fog a tengeri jég

A Föld felmelegedésének következtében idén nyáron is az Északi-sark jégsapkájának drasztikus mértékű olvadására számítanak német kutatók.

Különböző jóslatok szerint szeptember elejére a Jeges-tengernek már csak 4,7-5,2 millió négyzetkilométerét borítja majd jég – közölte az Alfred Wagener Sark- és Tengerkutató Intézet (AWI) egyik kutatója Bremerhavenben.
Jelenleg az északi-sarki jégréteg tízmillió négyzetkilométeres.
A jégolvadás a feltételezések szerint mindazonáltal nem fogja elérni a 2007-es negatív rekordot, amikor is az óceánnak csupán 4,3 millió négyzetkilométerét borította jég az ősz elején. Most az Északi-sarkon ugyan kisebb a jég, mint 2007-ben ugyanebben az időszakban, akkor azonban a nyári rekord meleg erőteljes jégolvadást idézett elő.
Kutatók szerint hosszú távon további visszaesésre kell számítani.
A bremerhaveni tudósok a prognózist tucatnyi kutatócsoport eredményei alapján állították össze. Az egyes csoportok vizsgálataik során különböző értékeket kaptak, de az irányzat minden esetben megegyezett.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.