Látványosan csökkenti a villanyszámlát a napelemes rendszer?

Egy lillafüredi étterem tulajdonosa úgy számol, hogy 6,5 év alatt megtérül a beruházása, amivel évente 800.000 forintot takarít meg.

NAPELEMES RENDSZER A VÖLGY MÉLYÉN

Lillafüred egyik legkedveltebb étterme a Vendéglő a pisztrángoshoz, melynek tulajdonosa merész vállalkozásba vágott. A merészség nem a vendéglátási szolgáltatás elindítására vonatkozik, hanem arra, hogy a Bükk mélyében, a hegycsúcsok között egy völgyben olyan épületre telepíttetett napelemes rendszert, ahol a befektetés megtérülése elsőre igen kérdésesnek tűnhet. Az étterem tulajdonosa akkor határozta el, hogy egy saját, alternatív energiatermelési módot választ, amikor megkapta a vállalkozás első villanyszámláját. A számla 480.000 Ft-ról szólt, ami rendkívül nagy költséget jelentett a vendéglátóegység üzemeltetésében. Kézenfekvő megoldásnak egy napelemes rendszer tűnt, ugyanakkor az étterem elhelyezkedése miatt ez kérdéseket vetett fel: Kivitelezhető-e a napelemes beruházás? Megéri e egyáltalán a befektetés, megtérül-e a beruházás?

A Garadna patak völgye rendkívül keskeny és erdővel borított, így a napsugarak igen nehezen jutnak be a területre, mindezért a vállalkozás tulajdonosa egy napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cég szakvéleményét kérte ki a fejlesztéssel kapcsolatban. A felmérést és számításokat követően megállapításra került, hogy az ingatlan napfényellátottsága épphogy, de a határérték felett van. Így hát belevágtak a beruházásba.

pvnapenergia

MEGÉRTE A NAPELEMES BERUHÁZÁS? IGEN!

A beruházás összesen 5,2 millió Ft-ba került a vállalkozónak, mely során egy 14 kWp napelemes rendszer került az ingatlanra felhelyezésre. Bár a hasznos tetőfelülethez méretezett rendszer nem teljesen váltja ki az étterem fogyasztását a megtakarítás így is kézzelfogható. A korábbi villanyszámla 380.000 Ft-ra csökkent, így éves szinten körülbelül 800.000 Ft-ot takarít meg a vállalkozás. Így könnyen kiszámolható, hogy a rendszerbe fektetett költség nagyjából 6,5 év alatt visszahozza az árát.

A villanyszámla csökkentése mellett további előnnyel is jár a napelemes rendszer! A környék igen érzékeny ökoszisztéma, ezért fontos, hogy a természet ne szenvedje meg a vállalkozás működését. A zöld energiatermeléssel az étterem hozzájárul ahhoz is, hogy a vállalkozás alapját jelentő pisztrángok élettere sem szennyeződik el. Mindenesetre jól látható, hogy érdemes felmérni olyan nem kifejezetten jó fekvésű épületeket is, hogy esetlegesen egy napelemes rendszerrel csökkenteni lehessen a villanyszámlát.

Ajánlott tartalom

Házhoz mennek majd a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékért

Szolnokon indul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése, a rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és az NHSZ Zounok Zrt. működteti - közölte a MOHU termék és anyagáram vezetője pénteken Szolnokon sajtótájékoztatón.