Leállítják az energiafaló klímaberendezések gyártását Kínában

Megtiltják az energiapazarló klímaberendezések értékesítését Kínában – áll a nemzeti fejlesztési és reformbizottság (NDRC) honlapján frissen közzétett közleményben.

A szakemberek az új intézkedéstől évi 3,3 milliárd kilowattóra elektromos áram megtakarítását remélik.
A június elsejétől érvényes új szabványoknak megfelelően minden egyes típust az energiatakarékossági besorolást kifejező teljesítmény együttható (COP) alapján fognak minősíteni. A nagyobb érték nagyobb hatékonyságot jelent.
A legelterjedtebb 4,5 kilowatt teljesítmény feletti lakossági klímaberendezések esetében a piacra kerülés COP minimum határértékét 2,6-ról 3,2-re emelik. Az új szabályok szerint kategóriánként átlagosan a jelenleginél 23 százalékkal magasabbra fogják megemelni a COP együtthatót.

Kína a világ legnagyobb gyártója és egyben piaca a légkondicionáló berendezéseknek, amelyek évente 100 milliárd kilowattóra elektromos áramot fogyasztanak; a nyári csúcsidőszakban több mint egyharmadát Kína teljes energiafelhasználásának.
A jelenleg a piacon található klímaberendezéseknek mintegy  fele energiatakarékos és az NDRC szerint az érintett nagy kínai cégeknél adottak a feltételek az új szabványok szerinti légkondicionálók gyártására.
Becslések szerint 2010-ben Kínában elérheti a 35 milliót az új berendezések forgalma. Tavaly összesen 937 millió négyzetméter területen adtak el új lakásokat, ami 42,1 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. Számítások szerint ez a klímaberendezések iránti keresletet 8,56 millió darabbal növeli meg.

Ajánlott tartalom

Nébih: “Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indul plakáttervező pályázat

A Fenntarthatósági témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét - hirdette meg csütörtökön a hivatal.