Leállt az egyik fukusimai reaktor hűtése, halászok tiltakoznak a szivárgások miatt

Csütörtökön rövid időre leállt a Fukusima-1 atomerőmű egyik reaktorának hűtése, miközben halászok tiltakoztak a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalatnál a közelmúltban történt radioaktív szivárgások miatt.

Az erőmű 6-os blokkjának hűtőrendszere mintegy két órán át nem üzemelt. A 6-os reaktor egyébként a két évvel ezelőtti földrengés és az azt követő szökőár idején nem termelt energiát és nem szenvedett számottevő kárt. Szintén csütörtökön a japán halászok országos érdekvédelmi képviselete panaszt emelt a TEPCO ellen, miután a vállalat hétfőn elismerte, hogy a tengerbe szivárog a korábban a reaktorok hűtésére használt, súlyosan sugárszennyezett víz. A szervezet a további szivárgások megakadályozását sürgette, és azzal vádolta a céget, hogy az “elárulta a halászokat”, akik a 2011. márciusi erőműbaleset óta nem tudnak a létesítmény 30 kilométeres körzetében halászni a víz és a tengeri élővilág szennyezettsége miatt. Az elmúlt hetekben végzett mérések szerint az erőmű közelében jelentősen megemelkedett a radioaktivitás szintje a tengervízben a szivárgások miatt.

Egy szerdán kiadott jelentésben egyébként az AIST állami kutatóintézet 5,13 ezer milliárd jenre (11,5 ezer milliárd forint) taksálta a fukusimai sugármentesítés teljes költségét, szemben a kormány ezermilliárdos becslésével. Ez az összeg nem tartalmazza a radioaktív anyagok tárolásának, illetve a fukusimai erőmű leszerelésének költségeit. Az utóbbi művelet becslések szerint legalább négy évtizedet vesz majd igénybe.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.