Lebegnek a napelemek Albániában

Az alacsony üzemelési költségű, de tartós szerkezetű, napenergiát hasznosító rendszert épít egy norvég specialista Albánia legfiatalabb vízierőművére.

Az Ocean Sun egy albániai víztározóra építheti meg a két megawattos (MW) napelemes erőművét. A leginkább vízi liliomra hasonlító formájú szolárpark négy, egyenként 500 kW-os úszóegységből áll majd, melyeket a Bajna víztározó víztükrére installálnak majd. A beruházás teljes költsége az előzetes számítások szerint 2,3 millió euró (mintegy 720 millió forint) lesz. Az Ocean Sun 2016-ban szabadalmaztatott és forgalmazni kezdett találmánya, a lebegő napelemes rendszer lényege, hogy a paneleket a vízfelszínen kifeszített, lebegő polimerből készült membránpaplanokra telepítik, így azok kis költséggel telepíthetők. A víz biztosította természetes hűtésnek köszönhetően a rendszer hatékonysága akár 15 százalékkal is meghaladhatja a hagyományos szárazföldre telepített rendszerekét.

Az úszó-lebegő egységek vontathatók és egy-egy erőmű gyakorlatilag tetszőleges számú elemből összeállhat. Ráadásul bármilyen alakzat kialakítható az egységekből, így a termelési igények teljesítését a rendelkezésre álló vízfelület formája sem befolyásolja. A telepet lehorgonyzó rendszert pedig úgy tervezték meg, hogy az figyelembe vegye az adott vízmélység mellett a helyi hullám-, és szélviszonyokat is. Az erős, akár 200 km/h sebességűnél is nagyobb szélnek is ellenálló infrastruktúra kifejlesztését korábban a norvég kutatási tanács is támogatta.

Az albániai projekt a norvég cég első jelentős piaci próbálkozása, a tavaly decemberben aláírt szerződés úgy szól, hogy az Ocean Sun napelemes erőműve 2019-2020 fordulójára működni fog. A telepítési helyszínt és a másik szerződő felet megvizsgálva az is érthetővé válik, hogy mit keres egy norvég cég Albániában. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.