Leeshet az első hó a hétvégén

Esővel és viharos széllel érkezik a hidegfront pénteken. A hét végén hideg idő várható, a magasabb hegyekben már havazhat is.

Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: a hidegfront a hajnali órákban éri el az országot. Napközben országszerte fokozatosan beborul az ég, nyugaton jelentős mennyiségű csapadékra is számítani lehet. A szél is megélénkül, viharossá fokozódhat. A hidegfront hatására pénteken a nappali órákban fokozatosan csökken majd a hőmérséklet, délután 8 és 19 fok között lesz, a Tiszántúlon és az északkeleti tájakon lehet ennél egy kicsit melegebb. A hétvégén is hideg időre kell számítani, szombaton 11-16, vasárnap 10-15 fok várható. Eső kevesebb helyen lesz, a magasabb hegyekben hózápor is kialakulhat. A jövő hét elején ismét többfelé lehet eső, záporeső. Az előrejelzések szerint kedden néhány fokos átmeneti felmelegedés következik, a hőmérséklet 17-22 fokig emelkedhet. A hét közepétől az ország nagy részén egész nap 15 fok alatt marad majd a hőmérséklet. A hét második felében hajnalban néhol talaj menti fagy is előfordulhat.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.