Lehet takarékos EU-elnökséget is csinálni

Palackozott víz helyett csapvíz, kevesebb ajándék a vezetőknek, több tömegközlekedés, egyszóval a költséghatékonyság fémjelzi majd a dán EU-elnökséget – írta kedden az EUobserver című brüsszeli hírportál.

“Dániában sokat adunk a költséghatékonyságra, tehát kevés kiadással akarunk eredményes elnökséget” – idézte az EUobserver Nicolai Wammen dán Európa-ügyi minisztert. “A dán elnökség idején most utoljára vannak palackok az asztalon. Innentől csapvizet szolgálunk fel” – mutatott rá sajtótájékoztatóján az asztalokon álló palackokra mutatva a miniszter. Koppenhága a stratégia részeként – amely magában foglalja többek között a tömegközlekedés gyakoribb használatát – néhány tucat millió euróra kívánja csökkenteni az elnökség kiadásait. Összehasonlításképpen: a tanácsi elnökséget 2011. második felében levezénylő Lengyelország 115 millió eurót költött. Az újságírók számára Helle Thorning-Schmidt kormányfő rezidenciáján hétfőn rendezett vacsora igazolta, hogy a takarékosság már érvényben van: a dán fehérborok mellett vizeskancsók sorakoztak az asztalokon. Dánia január 1-jétől tölti be az unió soros elnöki tisztét, hetedik alkalommal azóta, hogy 1973-ban csatlakozott az unióhoz.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.