Lemaradt a tavalyi napelemes pályázatról? Újra pályázhat!

Tavaly novemberben keretkimerülés miatt ideiglenesen felfüggesztették – feltételezhetően le is zárták – azt az uniós hitelrendszert, melynek célja a lakossági energiahatékonyság növelése. Az új módosításokból az sejthető, hogy rövidesen döntés születik a pályázatok ügyében.

Múlt héten jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon egy közlemény, mely szerint módosulni fog az otthoni napelemek telepítését is segítő hitelrendszer – számol be a Portfolio. Az uniós energiahatékonysági pályázatot 2020 novemberében keretkimerülés miatt rövid idő alatt felfüggesztették, miután túligényelték a 76 milliárd forintos büdzsét. Az utolsó elérhető napokban rengetegen próbálkoztak pályázással. Néhány nappal később a lebonyolításért felelős Magyar Fejlesztési Bank olyan áttekintő közleményt adott ki, mely alapján az sejthető: nemcsak ideiglenes felfüggesztésről, hanem végleges lezárásról is szó van. A közelmúltban bejelentett, utólagos módosítások január 8-tól érvényesek, és akár több ezer embert is érinthetnek. A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (GINOP-8.4.1/A-17) nevű program célja, hogy segítse a lakosságot az energiahatékonyság növelésében, gyakorlatilag a napelemes, hőszigeteléses és hasonló munkálatokat érinti. A bejelentésben az eljárási rend és a termékleírás változásait külön is kiemelték.

Módosultak többek közt a biztosítékokra vonatkozó általános rendelkezések és az adóstársak KHR-ben végzett ellenőrzésére vonatkozó rendelkezések is. Emellett megváltozott a pályázat közép-magyarországi régiós kiírása is – igaz, itt a programot már jóval előbb felfüggesztették, így sokkal kevesebb lehet az érintett. A módosításokról összességében elmondható, hogy enyhítésként értékelhetőek.

Arról egyelőre nincs hír, hogy minden jogosult pályázó megkapja-e az igényelt összeget, vagy lesznek-e olyanok, akiket az alapkeretre történő ráemelés ellenére is elutasítanak majd. A közelmúlt változásai ugyanakkor arra utalnak, hogy a döntéshozók lazítani próbálnak a rendszeren, hogy minél többeknek biztosíthassák a szükséges forrást az átalakításokhoz.

Aki mostanában gondolkozik otthona energiahatékonyságának növelésén, esetleg egy napelemes rendszer telepítésén, annak a 2021 januárjában elindított otthonfelújítási támogatás komoly segítséget jelenthet. 

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.