Lényeges határidő érkezik annak, aki napelemet telepítene az idén

Magyarországon egyre gyorsabban fejlődik a napelemes piac, részben az állami támogatásoknak köszönhetően. Az egyre több rendszer ugyanakkor jelentősen megterheli az elavult elektromos hálózatot, emiatt érezték szükségesnek a telepíthető inverterek szabályzását.

Január 1-e óta érhető el itthon az otthonfelújítási támogatás, amellyel többek közt otthoni napelemes rendszer is beszerezhető. A programban utólag igényelhető vissza maximum 3 millió forint a gyermeküket nevelő szülők számára, az anyagköltség és a munkadíj után 50-50 százalékban. Február 22-én Pest megyében és Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank VEKOP-5.2.1-17 kódszámú 0 százalékos hitelprogramját is újranyitották. A lakosság energiahatékonyságát támogató csomag szintén felhasználható napelemek telepítésére. Végezetül már azt is tudjuk, hogy nyáron az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetésével egy olyan program is elindul, amelyben több tízezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család juthat majd valószínűleg vissza nem térítendő támogatáshoz.

A hasonló csomagoknak köszönhetően hazánkban is gyors ütemben épülnek ki a napelemes rendszerek. Sajnos már látjuk, hogy az elavult, régi elektromos hálózat nem állt készen a rohamos fellendülésre, ezért igyekeznek enyhíteni a napelemek invertereinek plusz terhelését. Az új szigorítás 2021. április 30-án lép életbe, ezt követően egyfázisú termelőegység 2,5 kilovoltamperig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kilovoltamper felett pedig csak 3 fázisú csatlakoztatásra lesz lehetőség. Egy több inverterből kialakított háromfázisú háztartási méretű kiserőműrő (HMKE) esetében a fázisaszimmetria maximum 2,5 kilovoltamper lehet. 2021. április 30-a után egy 3 kilowattos, illetve nagyobb rendszer csakis 3 fázisú inverterrel telepíthetnek majd – ez legalább 100 ezer forintos költségnövekedéssel járhat.

A fenti dátum mellett még érdemes megjegyezni, hogy 2021. július 1-től már nem a mostani, szaldós, hanem bruttó elszámolással köthetünk szerződést napelemes rendszer kiépítésekor. Az új elszámolás részletei még nem ismertek, de feltételezhető, hogy a mostaninál kedvezőtlenebb lesz. Éppen ezért, illetve az esetleges csúszások miatt, érdemes minél előbb belekezdeni a telepítésbe, ha valaki még idén szeretne napelemet beszerezni.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.