Leszorítja a szén árát a kínai szmogriadó

Ötödik napja fojtogatja a szmog Észak-Kínát. 24 városban, köztük Pekingben hirdettek riadót a levegő szennyezettsége miatt múlt pénteken.

Több gyárban leállították a termelést, repülőjáratok százait kellett törölni, korlátozták a gépjármű forgalmat és az építkezési munkákat. Átmenetileg megtiltották a kerti sütögetéseket. Az intézkedéseknek egyelőre semmi eredménye nem látszik. A felhőkarcolók teteje elvész a füstködben. Ezt már nem tudja leplezni a kormány – mondta az Egészségügyi Világszervezet munkatársa. Hozzátette, a kormányfő harcot hirdetett a szmog ellen, és már rengeteg beruházást is indítottak ezzel a céllal. Amit most látunk azonban, az még az előző generációk bűne, az ipar fejlődését nem követte a környezet védelme – foglalta össze Bernhard Schwartlander. A légszennyezettségi mutatók némelyike százszorosa a megengedettnek.

A városlakók többsége maszkon keresztül vesz levegőt, ha kilép az utcára. A helyieket is aggasztja a levegő minősége. Az idősebbek azt mondják, régen csak a köd miatt nem láttak az utcákon. Más arra figyelmeztet, hogy az átmeneti intézkedések csak átmeneti eredményeket hozhatnak. Szerinte át kellene alakítani a gazdaság szerkezetét. A légszennyezettség a kínai gazdaságra is hatással lehet: a hőerőművek, acélművek és kikötők ideiglenes bezárása leszoríthatja a szén árát. Kína a világ legnagyobb szén felhasználója, különösen a téli időszakban, írja a hu.euronews.com.

Ajánlott tartalom

Ellenáll a válságnak a vízellátás Bécsben

Ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte. A klímaválság okozta aszály nem kíméli szomszédainkat sem.