Levegő Munkacsoport: a fővárosban évente 2000 halálért felelős a részecskeszennyezés

Pénteken volt a 35. olyan nap a fővárosban, amikor a részecskeszennyezés a levegőben túllépte az egészségügyi határértéket – közölte a Levegő Munkacsoport vasárnap az MTI-vel.

A szervezet szerint ez azért fontos, mert az európai uniós előírás szerint egy évben 35 napnál többször nem lépheti át a határértéket a részecskeszennyezés, ami a fővárosban évente mintegy 2.000 ember idő előtti haláláért és több mint százezer megbetegedéséért felelős.

Levegő Munkacsoport közleményében azt írta, az év 57. napján, vagyis február 26-án volt a 35. olyan nap, amikor a részecskeszennyezés (PM10) a levegőben túllépte az egészségügyi határértéket. Az uniós előírás szerint ugyanakkor a részecskeszennyezettség egy évben nem lehet 35 napnál többször a határérték (köbméterenként 50 mikrogramm) felett.

Emlékeztettek rá: Magyarország korábban már kérte az Európai Uniótól, hogy kapjon haladékot a PM10 napi egészségügyi határértékének betartására Budapesten, de az Európai Bizottság ezt a kérelmet 2009-ben elutasította. A Levegő Munkacsoport szerint a határérték be nem tartása miatt fennáll a veszélye annak, hogy az Európai Bizottság súlyos büntetést szab ki az országra, ebben az ügyben egyébként – mint írták – a magyar kormány néhány héttel ezelőtt már meg is kapta az első komoly figyelmeztetést a bizottságtól.
A civil környezetvédő szervezet szerint azonban a büntetés veszélyénél fontosabb a Budapesten élők és a fővárosba látogatók egészségkárosodásának kockázata.

A részecskeszennyezés Budapesten évente mintegy 2.000 ember idő előtti haláláért, több mint százezer megbetegedésért, összesen legalább egymillió betegen eltöltött napért felelős – írták. Hozzátették: a részecskeszennyezés miatt a fővárosban 40-szer annyian hunynak el, mint közlekedési balesetek következtében és a PM10 az egyik oka annak, hogy az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdőrákosoké több mint háromszorosára nőtt.  Egyre több gyermek szenved asztmában, allergiában, ami régebben egyáltalán nem volt jellemző – hívták fel a figyelmet.

A szervezet szerint a Fővárosi Önkormányzat és a kormány annak ellenére nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, hogy ezek régóta jól ismertek, szerepelnek Budapest 2006-ban elfogadott levegőtisztaság-védelmi programjában és az uniós szabályozásban is.
Emlékeztettek rá, hogy a közlekedésből eredő kibocsátások csökkentésére szolgáló intézkedések – mint a dugódíj, a differenciált parkolási díj – bevezetését a Levegő Munkacsoport évek óta szorgalmazza. Szerintük a további késlekedés még több, egyébként elkerülhető megbetegedést és halálesetet idézhet elő, ezért ismételten sürgetik a Fővárosi Önkormányzatot és a kormányt, hogy biztosítsák a jogszabály által előírt levegőminőséget.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.