Lezárult a Genesis napelem projektjének értékesítése

A módosítást követően lezárult a Genesis Energy Befektetési Nyrt. napelem-gyártással kapcsolatos projektjének értékesítése, a szolár érdekeltségek és a know-how ellenértéke 15 millió euró, a vevő az amerikai Genesis Capital Management részletekben, 30 hónapon belül fizet, a Genesis Energy részvényeinek cseréjére azonban egyelőre nincs lehetőség – közölte a társaság szerdán a BÉT honlapján.

A Genesis Energy  az amerikai  Genesis Solar Corporationnek (GSC ) adta el három, napelem-gyártással foglalkozó érdekeltségét, a Genesis Solar Espana S.L.-t (GSE), a Genesis Solar (Magyarország) Kft-t. (GSH) és a Genesis Solar Singapore Pte. Ltd. (GSS), valamint a napelem-gyártásra vonatkozó know-how-t. A tranzakciónak az eredeti szerződésben, illetve a későbbi módosításokban meghatározott zárási feltételeit azonban több alkalommal módosították a társaság változó stratégiája, finanszírozási lehetőségei, illetve a tranzakcióhoz kapcsolódó átvilágítási folyamat miatt. Tekintettel arra, hogy a GSC a rávonatkozó szabályok miatt az adásvételi szerződés határidőre történő lezárására nem volt kész, vevői pozícióját egyoldalúan a Genesis Capital Management Ltd-re (GCM) ruházta, így 2010. július 29.-én a GCM szerezte meg a szolár érdekeltségeket és a knowhow-t. Az eredeti szerződés alapján az értékesített érdekeltségek és know-how ellenértékeként a Genesis Energy GSC részvényekre volt jogosult.

Tekintettel arra, hogy a vételár megfizetése az eredeti szerződésnek megfelelő  feltételekkel a vevői pozíció GCM-re történő átruházásával nem volt fenntartható, így a Genesis Energy és a GCM módosította a szerződést. A Genesis Energy és a GCM között létrejött és  most kedden hatályba lépett megállapodás alapján a szolár érdekeltségek és a know-how ellenértéke 15 millió euró, melynek megfizetésére – biztosíték nyújtása mellett – a GCM részletekben, 30 hónapon belül köteles.  A társaság három érdekeltségének ellenértéke 10,5 millió euró, míg a know-how ellenértéke 4,5 millió euró, amely utóbbi megfizetésének a feltétele, hogy a GCM a vertikálisan integrált napelem-gyártást és napenergia farm projektet a következő öt évben megvalósítsa.

A módosításra tekintettel a korábban a Genesis Energy részére juttatott GSC részvényeket visszaadták a GSC-nek. A GCM egyúttal kötelezettséget vállalt a Genesis Energy felé mind a GCM, mind a szolár leányvállalatok részéről fennálló tartozások 30 hónapon belüli rendezésére,és  az első részletet március 8-án megfizették. A korábbi szerződéses megállapodások alapján a Genesis Energy részvényeseinek lehetősége lett volna Genesis Energy részvényeiket GSC részvényekre cserélni a GSC részvények amerikai tőzsdére történő bevezetése esetén. A március 8-án hatályba lépett, új fizetési feltételeket tartalmazó szerződésmódosítás alapján azonban a szolár érdekeltségek és a know-how ellenértékeként pénzt és nem GSC részvényeket kap, így a részvényeseknek nem tudja biztosítani a közvetlen részvénycsere lehetőségét. Ugyanakkor a GCM kész arra, hogy a GSC részvények tőzsdei
bevezetését követően elősegítse a GSC részvények Genesis Energy részvények ellenében történő jegyzését, a két részvény akkori tőzsdei árfolyamának figyelembevételével – áll a közleményben.  Az 500 forint névértékű Genesis Energy részvények szerdán 176 forinton forogtak, előző napi záróáruknál 1,15 százalékkal magasabban. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 490, a legalacsonyabb 172 forint volt.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.