Lézersugár tisztíthatja a jövőben a Teslák szenzorait?

Egy igen érdekes szabadalom került nyilvánosságra a héten, amelyet a Tesla még idén jegyeztetett be az Egyesült Államokban.

Mint kiderült, a gyártó egy ideje azon dolgozik, hogy kifejlessze azt a lézeres technológiát, amely felválthatja az autók ablaktörlőjét, és megvédheti az önvezető rendszerük érzékelőit a megtévesztő szennyeződésektől, írta a teslasok.hu. A Tesla ugyanis egy olyan rendszeren dolgozik, amely figyeli az autó üvegfelületeit, mint például a szélvédőt, vagy az Autopilot szenzorjainak lencséit, és ha kosz kerül rájuk, akkor egy lézersugárral letisztítja azokat. Hogy ez pontosan hogyan is működne, azt még a szabadalom elolvasása után is nehéz felfogni, de a Tesla bízik a rendszerben, és szerintük ezzel méginkább kiküszöbölhetik az önvezető rendszerük hibáit. Továbbá a Tesla úgy látja, hogy ha a rendszer működik, akkor a jövőben nem csak az autókban, hanem az általuk forgalmazott napelemeknél is hasznát vehetik a lézeres tisztítórendszernek. A napelemek ugyanis szintén lekoszolódnak, ami ronthatja a hatásfokot, így a takarításuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legtöbb áramot termelhessék a panelek. A szabadalom persze nem garancia arra, hogy végül valóban megjelenik az autókban ez a technika, ám valóban nem árthat, ha a Tesla gondoskodik arról, hogy az önvezető rendszerük „szemei” a lehető legtisztábban lássanak.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Elektromos traktort a magyar gazdáknak?

Az amerikai Monarch Tractor nemrég dobta piacra teljesen elektromos, önjáró traktorát.