Lovas expedíció indul Magyarországról Kazahsztánba

Lovas expedíciót indít Magyarországról Kazahsztánba az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány (EÖA) márciusban azzal a céllal, hogy erősítsék az érintett országok és Magyarország közötti baráti kapcsolatokat.

A közel hétezer kilométeres távot három lovas teszi meg történelmi népviseletben: Bencze István expedícióvezető, Chemez Farkas és Béres Sándor néprajzkutatók – olvasható a www.karpatmedenc.net oldalon. Kalinovszkaja Szvetlana programkoordinátor autóval kíséri a lovasokat, a kazah résztávon Sípos László rováskutató is velük tart. A túra március 5-én a Pest megyei Bagról indul, majd Románián, Grúzián és Azerbajdzsánon át a tervek szerint július elején érkezik Asztanába, Kazahsztán fővárosába. A résztvevők minden nagyobb településen, mintegy hatvan helyszínen tartanak előadásokat: diákat, filmeket vetítenek Magyarországról és a lovasút technikai hátteréről. Béres Sándor az út során folyamatosan naplót vezet az eseményekről. A lovastúra megvalósításában az EÖA mellett részt vesz a Kunszövetség – a Magyarországon élő kunok szövetsége -, a Kazah Nemzeti Múzeum, a Kazahok Világszövetsége és a Hatalmas Sztyeppe Alapítvány is.

Az utat anyagilag is támogatja a Kazahok Világszövetsége, több magyarországi, illetve az út során érintett települések önkormányzata. Utóbbiak esetében többnyire nem pénzbeli támogatásról van szó: a települések szállást, ellátást, takarmányt és üzemanyagot biztosítanak majd a lovasoknak és a kísérő autónak – fejtette ki az MTI-nek Bencze István. Az expedícióvezető hozzátette: az út közösségi ügy, amelyből sokan, ha csak szimbolikus felajánlásokkal is, de igyekeznek kivenni részüket. A lovasok éppen az Asztana fennállásának évfordulójára rendezett ünnepségre érkeznek Kazahsztán fővárosába, amely egybeesik a kazah elnök, Nurszultán Nazarbajev születésnapjával. Nazarbajevet a Kunszövetség tiszteletbeli örökös kunkapitánnyá is választotta.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.