Magas a pécsi biomassza-fejlesztés támogatottsága

Sokan támogatják a Pannonpower Holding Zrt. szerint a pécsi hőerőműben folyó biomassza-beruházást, a 24 milliárd forintból épülő új blokkra a lakosság és az agrárszektor is jelentős várakozásokkal tekint.

A vállalat következtetését egy októberben, 450 ember megkérdezésével végzett helyi reprezentatív felmérés eredményével támasztotta alá közleményében. Rámutatott: a lakosság 85 százaléka tartja fontosnak a megújuló energiaforrások, köztük a biomassza alkalmazását, a megkérdezettek kétharmada támogatja az aktuális felhasználási szint bővítését is. Az erőmű új blokkjának tüzelőanyagát, a szalmát a kutatásba bevont személyek 81 százaléka vélte környezetbarátnak, 76 százaléka olcsónak és 67 százaléka hatékonynak. A válaszadók 68 százaléka szerint Pécs levegője javulni fog jövő év végétől, jelentős romlásra csak mindössze 3 százalék számít. A Dalkia Energia cégcsoporthoz tatozó Pannonpower Holding Zrt. október 12-én közölte, hogy 24 milliárd forintos beruházása eredményeként már 2012. október végétől termel kapcsolt hő- és villamos energiát.

 
A jelenlegi 50 megawatt teljesítményű fatüzelésű mellett épülő 35 megawattos blokk a legnagyobb szalmatüzelésű berendezés lesz Magyarországon, Pécs pedig az ország első olyan városa, ahol a távfűtéshez szükséges hőenergiát szinte kizárólag biomasszából állítják elő. A berendezés évente 200 gigawattóra villamos energiát is termel, ez mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezi. A Pannonpower szerint az évente 240 ezer tonna lágyszárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket, főként szalmát, kisebb részben energianádat felhasználó blokk a régióban 150 embernek ad munkát. Szakemberek számításai szerint az építkezés nemzetgazdasági szinten egyszeri 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generál, a központi költségvetésnek 3 milliárd forint többletet jelent. A blokk működése évi több mint 100 millió forinttal növeli a helyi adóbevételt. Az új blokk üzembe helyezésével stratégiai tartalékba kerül az erőmű két gáztüzelésű kazánja, ezáltal 80 millió köbméter gázt takarítanak meg, minimálisra csökken a pécsiek függése az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, és nő az ellátás biztonsága. A gázkazánok beindítására csak extrém időjárási körülmények között, mínusz 25 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén lenne szükség.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen juthat az 5 millió forintos napelemes támogatáshoz

A számítások alapján az új napelemes program több mint 15 ezer háztartás számára jelenthet segítséget.