Magyar fejlesztésű programmal válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Lidar technológiával terképezi fel a lakóházak felületét egy hazai vállalkozás.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Különleges módszerrel, távérzékelt adatokra alapozva kínál online szolgáltatást a napelemes piac szereplőinek egy magyar cég, a Solar ViewPoint Kft. Hírportálunk megkereste a vállalatot, hogy további részleteket tudjon meg a technológiájáról és működéséről. A Solar VP megközelítése gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a napelemes cégek működését. A vállalat egyik eszköze a nagy hatékonyságú légi lidar (lézer alapú távérzékelés), amelynek segítségével modellezhetőek az épületek tetőstruktúrái. A módszerrel „beszkennelik” az épített és természeti környezetet, átfogó képet adva többek között az árnyékoló tényezők magasságáról és térbeli kiterjedéséről. Az így kimutatott tetőadatok nagyban megkönnyíthetik a telepítés folyamatát. A vállalat több terméket is kínál az ügyfeleknek, éves előfizetés keretében például elérhetővé válik a nagy felbontású légifotóinkból (ortofotók) készített térképi adatbázis, amely önmagában értékes, hiszen sok esetben jóval részletesebb és pontosabb képet ad a telepítési helyszínekről, mint az egyéb térképes keresők. Az ortofotók nemcsak a szabad tetőfelületek szemrevételezése, hanem a logisztikai feladatok is tervezhetővé válnak.

A Solar VP ezen kívül 3D épületmodelleket biztosít cégeknek és egyéb szervezeteknek, ezen modellek révén a megrendelők megkaphatják az adott épület tetőfelületeinek legfőbb paramétereit, így az eresz-, vápa- és gerinchossz, a dőlésszögek, illetve a tetőobjektumok adatait. Az épületmodell alkalmasnak minősített tetőfelületeire igény esetén napelem-elhelyezési javaslatot is elkészítenek, ami óriási segítséget jelenthet, hiszen ezáltal nincs szükség helyszíni kiszállásra, a rendszerre vonatkozó tervek, ajánlatok egyszerűbben elkészülhetnek.

A Solar VP oldal online megjelenítő felülettel rendelkezik, ezért az épületmodellek nemcsak letölthetőek, hanem azonnal meg is tekinthetőek. A 3D megjelenítési lehetőséggel a felhasználók további tervező szoftverek használata nélkül végezhetnek egyedi méréseket. A telepítőcégek egy hónapon át ingyenesen, egy DEMO fiókkal próbálhatják ki a szolgáltatást, ily módon három lakóingatlan esetében kérhető le épületmodell. A fiók lejárta után a felhasználó dönthet a hosszabbításról.

Letapogatják a terepet

A repülőgépes felméréseket a vállalat partnereivel végzi. A légi lidar komoly előnye, hogy segítségével gyorsan, nagy területről, nagy pontossággal tudnak adatokat gyűjteni. A repülőgépen elhelyezett szenzor lézerimpulzust bocsát ki a földfelszín irányába, majd felméri a visszaverődés idejét, az információkból pedig távolságot számol. A szenzor helyzetének ismeretében, a mért távolság alapján a visszaverődési pont koordinátái meghatározhatóak. A Solar VP által alkalmazott letapogató szenzor másodpercenként 1,3 millió impulzust képes kibocsátani. Az adatgyűjtés során keletkezett nagy részletességű és precizitású osztályozott pontfelhő térinformatikai feldolgozásával készülnek el a megrendelt 3D épületmodellek, majd ezek kerülnek megjelenítésre a Solar VP felületen.

A cég szerint a légi lidaron alapuló szolgáltatások köre a trendekhez és igényekhez igazodva folyamatosan bővül, ilyen új szolgáltatás többek között az Országos Napenergia Térkép, amelyet a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség partnerségével dolgoznak ki. A szolártérkép valamennyi hazai nagyvárosra elkészül majd, a Solar VP pedig folyamatosan kiterjeszti a szolgáltatást. Az online felületen minden egyes épületre, épületcsoportra ingyenesen lekérdezhető lesz a napelemek telepítésével megtermelhető éves villamos energia becsült mennyisége, illetve az elérhető megtakarítás mértéke.

Debrecen Napenergia Térképe – www.napenergiaterkep.hu

A napelemes szektorhoz kötődő tervezett szolgáltatások közé tartozik továbbá a direkt marketing támogatás lehetősége, azaz a napelem-telepítésre alkalmas tetőfelületek térképi leválogatása, valamint a napelemparkok kivitelezésének előkészítéséhez használható tervezési alaptérképek létrehozása. A közelmúltban a vállalat egy megkeresés kapcsán új ötletek megvalósításába kezdett: komplex műszaki-gazdasági megoldást kínálnak egy-egy települési önkormányzat fenntartása alá tartozó összes intézményi épület napenergia potenciáljának kimutatására, illetve beruházási előkészítésre és tervezésre.
A Solar VP szerint tevékenységük egyedülálló Magyarországon. Mivel a helyszíni felmérésre fordított arányos bérköltségek, termelésből kiesett munkaidő és üzemanyagköltségek jelentős mértéket öltenek, egyre nagyobb szerepet kaphatnak a hasonló innovatív szolgáltatások. A Solar VP egyelőre Magyarországon belül dolgozik, de a hazai partnereken keresztül már érdeklődés mutatkozott Szlovákia és Románia területéről is.

 

 

 

Borítókép: solarvp.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.