Magyar találmány a térburkolat, amely áramot termel

Fiatal magyar mérnökök olyan térköveket fejlesztettek ki, amelyek a lépések hatására áramot termelnek, egy innovációs boot camp során pedig magyar és külföldi feltalálók együtt kerestek megoldásokat a fenntarthatóságot támogató eszközök, mint például az elektromos autók elterjedésének megkönnyítésére.

Érdekes látni, hogy a legmodernebb technológiákra milyen találmányokat képesek építeni manapság. A hónap elején egy többnapos innovációs „tábort” rendeztek, amellyel az egész világ számára égető problémákra kerestek megoldásokat. Az eseményre olyan agytrösztöket hívtak meg, akik már alkottak valami olyan maradandó dolgot, ami kellően különleges ahhoz, hogy felhívja magára a közvélemény figyelmét. Első körben mindenképpen említést érdemel a Cseh József és társai által készített energiatermelő térburkolat, amely nyomán a fiatal mérnök bekerült azon 10 innovátor közé, akik zseniális (digitalizálható) ötletekkel próbálják meg megváltoztatni a világot. Térburkolat, amely áramot termel A Design Terminál néven futó inkubátor program, amely arra hivatott, hogy fiatal tehetséges szakembereket karoljon fel, 2015-ben a Platio elnevezésű projektet választotta a „Tiszta város” kategória győztesévé. Három hajdúsági fiatalember olyan térburkolatot alkotott, amely a járókelők lépéseiből – vagy a bringások közlekedéséből – termel elektromos energiát. A videóban is látható elemek úgy épülnek fel, hogy a tégla méretű műanyagvázra piezoelektromos lapokat erősítenek, amelyekben a nyomásváltozás hatására elektromos feszültség keletkezik. Amennyiben ez nem termelne elegendő energiát, a tervezők szerint akár napelemeket is szerelhetnek a burkolatba. Ahhoz pedig, hogy teljesen a fenntarthatósággal átitatott legyen az összhatás, a térkő elemek újrahasznosított műanyagból készülnek. A feltalálók szerint, ha egy forgalmas közterületen 12 négyzetmétert a Platio-val burkolnak le, akár egy családi ház energiaigényét is biztosítani lehet. Tény, hogy a találmány ára jelenleg még elég borsos, de egy hasonló teljesítményű fotovoltaikus rendszerrel összevetve akár már a közeljövőben versenyképessé válhat. Néhány nappal ezelőtt egy másik, szintén zseniális találmánnyal találkoztam, amely a modern technológiákat ötvözi és kapcsolódik a fenntarthatósághoz.

Az IT Services Hungary által szervezett Innovation Boot Camp elnevezésű program során korunk legtermékenyebb feltalálóit invitálták Magyarországra, hogy közösen globális problémákra próbáljanak megoldást találni. Az eredményt digitalizálni szeretnék, majd az egész világ számára elérhetővé tenni. Három nap, tíz agytröszt, két fantasztikus elgondolás A fenntarthatóság és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében egyre több elektromos meghajtású, vagy hibrid autó járja az utakat. Ezek klímavédelmi előnyeiről számtalanszor esett már szó, azonban van egy jellemzőjük, amiről nem nagyon szoktunk beszélni. Ezeknek az autóknak a zajszintje igen alacsony, ami egyszerre pozitívum és negatívum is.

index

 

A közlekedés okozta zajszennyezés a mindennapjaink részévé vált, és szinte megszokásból állunk meg a járda szélén, ha halljuk egy dübörgő hanggal közeledő autóbusz, személyautó, vagy robogó közeledtét. A mobiltelefonok nyújtotta állandó elérhetőség pedig egyre inkább eltereli figyelmünket bizonyos közlekedés során jelentkező veszélyekről, amit csak fokoznak a néma csendben közlekedő elektromos autók. Egy tanulmány szerint 19 százalékkal növekedhet a gyalogosokat érintő közúti balesetek száma az elektromos autók fokozatos terjedésével, ezért egy olyan programot dolgoztak ki a tehetséges innovátorok, amely a gyalogosok mozgását monitorozza, majd összehangolja a közúti adatokkal, végül pedig felhívja a járókelő figyelmét a különböző veszélyforrásokra. A gyermekek számára egy olyan okos-cipőfűzőt fejlesztenek, ami szintén ezt a technológiát alkalmazza, s rezeg, amikor balesetveszélyes közlekedési csomóponthoz érnek.

A feltalálók egy olyan járda terveit is kifejlesztették, amely szintén látványosan jelez, ha veszélyesek a közúti körülmények a gyalogosok környezetében. A hagyományos fenntartható megoldásokat kiegészítő találmányok nagyban megkönnyíthetik azok terjedését. Ezért is fontos egy-egy olyan megoldás, mint az károsanyag-kibocsátástól mentes gépjárművek terjedését passzívan elősegítő innovációk, vagy az újrahasznosítható műanyagból készülő térkövek, amelyek a mozgási energiát alakítják elektromos árammá, írja a chikansplanet.blog.hu.

Ajánlott tartalom

AM: geotermikus energia segíti a távfűtést Mosonmagyaróváron

Az élhető környezet kialakítása és a megbízható energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője pénteken Mosonmagyaróváron, az EU-Fire Csoport geotermikus fűtőművének átadásán, ami a településen a távfűtést segíti majd.