Magyarország legszebb konyhakertje kerestetik

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti a lakosság körében. Elismeri azok munkáját, akiknek a konyhakert művelése mindennapi teendőik közé tartozik.

A program célja megváltoztatni a lakosság elmúlt évtizedekben kialakult szokását, miszerint lakóházuk udvarán, kertjeikben kizárólag füvet nyírnak, virágos díszkertet gondoznak. Valamint ösztönözni a lakosokat, hogy maguk termeljék meg a konyhakerti zöldségeket ezzel fejleszteni az öngondoskodásra.

Hét kategóriában lehet nevezni, például mini, normál, balkon vagy közösségi kerttel. Az elbírálásnál fontos szempont, hogy minimum öt féle növény vagy gyümölcs legyen a kertben. Továbbá a bio- módszerek alkalmazása, a permetezési napló használata és a csapadékgyűjtése is.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő című műsorának vendége Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere szerint bárki képes az önellátásra, és egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges élelmiszert tenni családja asztalára. A megérdemelt, egészséges zöldségért, gyümölcsért pedig elég a kert végébe kisétálni, nem kell bevásárlásra indulni.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.