Már a bevásárlást is felülírja a klímaváltozás

Reggeli kávé? Utána egy frissen facsart narancslé? Friss banán? Felejtsük el! A klímaváltozás következtében az elkövetkező évtizedekben olyan közkedvelt élelmiszeripari cikkekből keletkezhet hiány, amelyek ma a mindennapi táplálkozásunk részei.

Képzeljünk el egy világot, ahol egy reggeli kávé ára felér egy éttermi vacsorával, ahol csak a kiváltságosoknak jut banán, vagy narancs, és a kedvenc mogyorókrémünk egyszerűen eltűnik az áruházak polcairól. Nem kell valamilyen örült sci-fi író könyvére gondolnia: ilyen lehet a világ néhány évtizeden belül. „A globális felmelegedés okozta klímaváltozás sok területen felgyorsítja a talajeróziót, a gyakoribbá váló aszályos periódusok, illetve a hirtelen, özönvízszerűen érkező esőzések következtében ráadásul a magasabb hőmérséklet új növényi kártevők elterjedését is segíti.(Ráadásul a termőföldek fele már károsodott.)  Ez már ma is gyakran okoz kieséseket a termelésben és ez a jövőben gyakrabban és súlyosabban fog előfordulni” – vélekedett Thilo Pommerening a World Wildlife Found (WWF) klímavédelmi szakembere. A környezetvédő szervezet összegyűjtött néhány olyan árufajtát a világból, amelynek termesztését súlyosan érinti a klímaváltozás és ennek következtében a jövőben várhatóan jelentősen emelkedni fog az áruk, illetve gyakorta hiánycikké válhatnak a piacon.

Kávé

A világ legnagyobb kávétermelő országaiban, Brazíliában, Peruban és a dél-kelet ázsiai régió országaiban, mint Vietnamban a kávétermelés sok régióban az egyetlen megélhetési forrása az ott élőknek. Viszont a klímaváltozás következtében globálisan a jelenleg kávétermelő területek fele használhatatlanná válik 2050-re, egyes országokban pedig még súlyosabb lehet a veszteség. Brazíliában például a kávétermelésre használt mezőgazdasági területek hetven százalékát fenyegeti a talajerózió.

Banán

A világ legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcsfajtája tucatnyi ország egyik legfontosabb bevételi forrása. Viszont ezt a főként trópusi területeken termelt gyümölcsfélét már most is erősen sújtja a klímaváltozás: a megnövekedett hőmérséklet, gyakoribb áradások ugyanis kedveznek különféle baktériumos és gombás megbetegedéseknek, amelyek akár a teljes termés kiesését okozhatják. Az egyik legnagyobb banántermelő országban, Kolumbiában például 2060-ra a banánültetvények hatvan százaléka használhatatlanná válik emiatt a becslések szerint.

Narancs

A legkedveltebb citrusfélét viszont éppen ellenkezőleg: az aszály fenyegeti. A világ narancstermelésének felét előállító Brazíliában és a komoly részarányt képviselő Kaliforniában komoly gondok vannak: a nagy narancstermelő Sao Paolo államban az ültetvények 80 százaléka öntözésre szorul: ez a hatvanas, hetvenes években elképzelhetetlennek tűnt. Kaliforniában az évszázad szárazsága pusztít: a vízkorlátozások következtében a teljes mezőgazdasági termelés összeomolhat a területen a jövőben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.