Másfél nap alatt lebomlik a biosportcipő

A “biológiailag lebomló”, mint kifejezés már évek óta ismert a hulladék-újrahasznosításról szóló diskurzusból, de eddig lassú komposztálást jelentett.

Az Adidas új sportcipője egy enzim segítségével 36 óra alatt felszívódik. Egy müncheni alvállalkozó cég innovációját használják fel alapanyagnak. Biosteel, azaz bioacél az anyag neve, amiből az Adidas új, biológiailag lebomló sportcipőit fonták. Acél persze nincs benne, ez csak az anyag márkaneve, amit egy német biotechnológiai cég , a müncheni AMSilk fejlesztett ki. A matéria könnyebb, mint a sportcipőkhöz általában használt szintetikus alapanyagok, ugyanakkor rendkívül erős. És nem mellesleg 100%-ban lebomlik a természetben. Az anyag teljes mértékben természetes forrásokból származik és vegán (állati alapanyag sincs benne, mint például a bőrcipőkben). Előállítása a biomimikri elvén alapul, vagyis a természetben előforduló formákat és/vagy mechanizmusokat másolja le. A Biosteel alkotóit a pókháló szerkezete inspirálta a cipő lyukacsos, rácsszerű struktúrájának megalkotásakor.
Természetes “karbon forrásokból” nyerték ki az alapanyagot (ami a cég megfogalmazása szerint “fehérje-alapú”), ezt aztán erjesztik, majd porhanyóssá alakítják. Orvosi segédeszközökben (pl. implantátumok, műtétekhez használ hálók) és kozmetikai termékekben már használják. A ruházati alkalmazás a harmadik irányzat, amire a müncheni biotech cég önálló részleget hozott létre.

Az Adidas állítása szerint a bioanyag miatt 15%-kal könnyebbek ezek a cipők, mint a mesterséges anyagokból készült társaik. Egyelőre csak a prototípusok léteznek, melyeket közel 2 évig teszteltek. A gyártás még nem kezdődött meg.
Az Adidas már megcélozta a környezettudatos fogyasztót korábban például a Parley cipőkkel, melyek alapanyaga 95%-ban az óceánból kiszedett plasztikhulladékból állt. Az első szériát 7000 példányban gyártották, a nagyobb példányszámú sorozat idén kerül boltokba.

Az új, pókháló-inspirálta cipő az ökotudatos technológiákat integráló Futurecraft termékvonalba tartozik. Az Adidas állítása szerint a cipők 36 óra alatt lebomlanak. Ehhez egy enzimoldat kell, ami feloldja az anyagot. (A talp kivételével.) Egyedül a cipőfűző nem bioalapanyag, az ugyanolyan műanyaghabból készült, mint a többi sportcipőé. A cipők árát még nem tudni, de a Tech Crunch szerint valószínű, hogy ugyanúgy egy magasabb árfekvésű limitált szériával indítanak (a Science Times szerint várhatóan az év végén), ezt követi majd egy kommerszebb, szélesebb körnek szánt és árban is kedvezőbb második széria, írja a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.