Maszkot tettek a Szabadság-szobor arcára

Greenpeace-aktivisták ma reggel egy 11 méteres „Tiszta Levegőt!”–feliratot függesztettek fel a budapesti Szabadság-szobor talapzatára és egy légszennyezettség-szűrő maszkot helyeztek fel a szobor arcára.

A szervezet közleménye szerint évente mintegy 13 000 magyar hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt, hazánk az Európai Unióban a legegészségtelenebb levegőjű országok közé tartozik, Bulgária után nálunk a legrosszabb a helyzet. A Greenpeace Magyarország a lakosság egészségének védelmében a fővárosi vezetésnek címzett petíciót indít. A kezdeményezés célja, hogy a főváros 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, valamint vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat, és fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban, írta az index.hu.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott tartalom

Egy hét alatt 300 kilométert tett meg a PET Kupa jeladóval ellátott palackja a Tiszán

Egy hét alatt csaknem 300 kilométert tett meg a Tiszán a PET Kupa egyik jeladóval ellátott palackja, hasznos adatokat szolgáltatatva a folyón úszó hulladék útjának kutatásához és a folyótisztító akció sikeréhez - közölte a kezdeményezés szervezője az MTI-vel.