Maszkot tettek a Szabadság-szobor arcára

Greenpeace-aktivisták ma reggel egy 11 méteres „Tiszta Levegőt!”–feliratot függesztettek fel a budapesti Szabadság-szobor talapzatára és egy légszennyezettség-szűrő maszkot helyeztek fel a szobor arcára.

A szervezet közleménye szerint évente mintegy 13 000 magyar hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt, hazánk az Európai Unióban a legegészségtelenebb levegőjű országok közé tartozik, Bulgária után nálunk a legrosszabb a helyzet. A Greenpeace Magyarország a lakosság egészségének védelmében a fővárosi vezetésnek címzett petíciót indít. A kezdeményezés célja, hogy a főváros 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, valamint vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat, és fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban, írta az index.hu.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott tartalom

Agrárminisztérium: a fa a 21. század építőanyaga

A fa a 21. század építőanyaga, az Agrárminisztérium (AM) teljes mértékben elkötelezett az elsődleges faipar erősítésére - hangsúlyozza a tárca az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.