Még az idén 1,63 milliárd forint jut a energetikai panelpályázatokra

A források átcsoportosításával 1,63 milliárd forint jut még az idén a panelpályázatokon “sorban állóknak” – közölte Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért is felelős államtitkára.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében futó Zöld Beruházási Program (ZBR) tavasszal meghirdetett panelprogramjában sikeres lakóközösségekben ez az összeg 3.200 lakóegység felújításához járulhat hozzá. Bencsik János közlése szerint az év végéig még várhatóan 4.000-4.500 lakás felújítását lehet támogatni az értékesített szén-dioxid kvótákból. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a ZBR panel alprogramra a 2009-ben benyújtott pályázatok támogatási igénye mintegy 14 milliárd forinttal haladta meg a rendelkezésre álló forrást. Az alprogram második fázisában, az idén tavasszal 13,2 milliárd forint támogatást ítéltek oda a panelprogram keretében, ami 23.495 lakóegység energetikai korszerűsítésének támogatását jelenti.

 
A források átcsoportosításával most biztosított 1,63 milliárd forint – a tárca MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint – 3,3 milliárd forint beruházást generál és évente közel 4.068 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást.
További átcsoportosítás eredményeként – olvasható a közleményben – 530 millió forint jut egycsatornás (termofor) gyűjtőkémények felújítására, amire a pályázatot novemberben írják ki. A ZBR programot a szén-dioxid kvóta eladásokból befolyó bevételből finanszírozzák, azokat ugyanis másra nem lehet fordítani. A sajtóbeszélgetésen kérdésre válaszolva Bencsik János elmondta, az idén mintegy hárommilliárd forint folyhat be szén-dioxid kvóta eladásból, jövőre pedig hasonló összegre számítanak.

Ajánlott tartalom

A szélerőművekkel jóval több mezőgazdasági termőterület maradhatna szabadon és az energiaár spekulációtól is jobban védve lennénk

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemek akár 60-120-szor nagyobb földterület igénnyel rendelkeznek, mint a szélerőművek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a hazai szélenergia megfelelő felskálázása, nem csupán a fotovoltaikus termelés kiegyensúlyozására.